De nieuwe taakbeheerder in Windows 8

Taakbeheer, ook bekend als Task Manager, wordt aardig vernieuwd in Windows 8. Een van de meest gebruikte tools in Windows wordt grondig vereenvoudigd.

Microsoft wilde naar eigen zeggen drie dingen doen. Het ontwerp van Taakbeheer moderniseren, de functionaliteit verbeteren zodat ervaren gebruikers niet overstappen naar andere taakbeheersoftware en de beschikbare data beter organiseren.

Taakbeheer in Windows 3.0

Zo zag Taakbeheer eruit in Windows 3.0 (1990)

[related_article id=”161452″]

Om dat te doen keek het bedrijf naar welke onderdelen het meest worden gebruikt. Daarbij blijken ‘toepassingen’ en ‘processen’ het populairst. Specifiek wordt Taakbeheer vooral gebruikt om processen en toepassingen te beëindigen. Geen onverwachte conclusie als je weet dat de tool vaak wordt geopend om je computer weer draaiende te krijgen wanneer een programma vastloopt.

Maar om het programma gebruiksvriendelijker te maken, krijg Taakbeheer vanaf Windows 8 een vereenvoudigde weergave. Met voorop een venster waarmee je uitsluitend toepassingen kunt stopzetten. Geen tabs, geen menu’s en geen waarschuwing “ben je zeker?” wanneer je een taak wilt beëindigen. Taken die je niet kunt beëindigen worden hier niet getoond.

Het standaarduitzicht van de nieuwe taakbeheerder in Windows 8.

Wel kun je het programma laten openvouwen om meer details te tonen. Wie dat doet, krijgt een meer vertrouwd beeld van Taakbeheer waarin je zaken als CPU-gebruik, geheugengebruik enzovoort kan bekijken. Handig hierbij is dat je een zogenaamde heatmap te zien krijgt. Processen en toepassingen die meer geheugen dan normaal gebruiken krijgen een aparte kleur.
 

De uitgevouwen taakbeheerder in Windows 8.

Obscure processen
Taakbeheer wordt niet alleen gebruikt om gecrashte programma’s te stoppen. Vaak gaan gebruikers er ook in op zoek naar obscure processen van ongewenste software die je computer kunnen vertragen. Helaas is het op basis van sommige namen niet altijd duidelijk welk proces van Windows zelf komt, en welk je zonder veel risico mag verwijderen. Daarom kan je nu vanaf elk proces online opzoeken wat het is en doet.

Microsoft doet de volledige werking van de nieuwe taakbeheerder uit de doeken in een uitgebreide blogpost op MSDN. Kort samengevat wordt het programma voortaan gebruiksvriendelijker voor mensen die vastgelopen programma’s willen stopzetten, terwijl er ‘onder de motorkap’ meer functies bijkomen voor ervaren gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business