Nieuws

Cyberlink PhotoDirector 2011

Nadat Cyberlink de wereld van de consumentgerichte videobewerkers bestormde, richt het nu zijn pijlen op fotobeheer.

Workflowprogramma’s zijn onmisbaar voor professionele fotografen die te maken krijgen met de nabewerking van duizenden foto’s. Cyberlink is ambitieus en gaat met PhotoDirector 2011 de concurrentie aan met Adobe Photoshop Lightroom 3 en Apple Aperture.

Twee druppels Lightroom
Wat betreft organisatie doet PhotoDirector het in ieder geval al goed: het programma lijkt zo griezelig veel op Lightroom 3 dat gebruikers van die laatste er moeiteloos mee aan de slag kunnen. Net als hun videopakket is Cyberlinks fotosuite efficiënt ontworpen, met een bibliotheek, een bewerkmenu en een slideshowbouwer.

[related_article id=”158262″]

De bibliotheek is netjes geïntegreerd en dankzij de multimonitorondersteuning kun je foto’s op volledig scherm tonen, terwijl je op het andere door de bibliotheek bladert. Omdat dit een non-destructieve bewerker is, blijven je originele foto’s intact tijdens de bewerking. Bij het importeren kun je via het uitklapmenu aan de linkerkant ofwel nieuwe albums aanmaken ofwel naar de oorspronkelijke locaties op je harde schijf navigeren.

RAW
PhotoDirector heeft een ruime ondersteuning voor camera’s die schieten in het RAW-formaat, zodat je niet tot het uiterste moet gaan om ze in de applicatie te krijgen. Via markeringen, sterren en trefwoorden kun je snel het kaf van het koren scheiden, waarna je de overblijvende foto’s meteen kunt weergeven via de filters in het bibliotheekmenu.

De rangschikking mist nog wel afwerking: zo kun je bijvoorbeeld geen eerder gebruikte trefwoorden aan andere foto’s plakken en is het niet mogelijk om foto’s te groeperen die met een bepaald lensprofiel zijn genomen. Verder zijn er te weinig mogelijkheden om de metadata aan te passen.

Ook op het gebied van nabewerking blijft Cyberlink uiterst dicht bij de traditionele aanpak. In het zijpaneel vinden we een goed gevulde gereedschapskist, waar je onder meer witbalans kunt aanpassen, foto’s kunt croppen en ruis kunt onderdrukken.

Een optie om lensvervormingen aan te passen of HDR-gereedschap zul je niet vinden, maar plaatselijke bewerkingen met een ‘adjustment brush’ kun je wel uitvoeren. Bovendien maak je met de historische functie eenvoudig ongewenste bewerkingen ongedaan. De instellingen kunnen als preset opgeslagen worden. Er zijn sowieso een groot aanbod voorgekauwde presets, al zijn die resultaten voorlopig nog niet erg indrukwekkend.

Qua exporteermogelijkheden heeft Cyberlink nog wat werk. De slideshowfunctionaliteit is veel te basaal en doet onder voor die van gratis applicaties als Google Picasa. Daarnaast zouden we naast jpeg en tiff ook graag naar formaten als png en psd exporteren. De uploadmogelijkheden zijn eveneens beperkt. We treffen alleen Flickr en Facebook aan, en YouTube voor slideshows en video’s.

Hoewel het programma voortdurend leentjebuur speelt bij Aperture en Lightroom 3, mist PhotoDirector 2011 soms de spierkracht om op gelijke hoogte te staan. Vergeet echter vooral niet dat deze nieuwkomer drie keer goedkoper is en net uit het ei is.

Cyberlink PhotoDirector 2011
Prijs: 99,99 euro (oktober 2011)

PRO: multimonitorondersteuning; geavanceerd gereedschap; nondestructieve bewerking; goede RAW-ondersteuning.
CONTRA: organisatie mist verfijning; slideshowfunctie beperkt; vrijwel geen sneltoetscombinaties; beperkte exportmogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business