Nieuws

Ook Nokia gaat interieurkaarten maken

Google kondigde eerder deze week aan dat het zijn Maps-dienst gaat uitbreiden met plattegronden en kaarten van gebouwen. Nokia zegt nu hetzelfde van plan te zijn.

Volgens de Eetimes gaan Nokia’s plannen vooral over bluetooth. Het bedrijf wil via die technologie een nieuw protocol ontwikkelen dat uiteindelijk in de draadloze standaard van bluetooth 4.0 moet haken.

De Finse telefoonfabrikant heeft al bij meer dan dertig bedrijven aangeklopt om samen het project te realiseren. Als het initiatief genoeg momentum krijgt, zou de Bluetooth Special Interest Group het nieuwe protocol binnen twee jaar kunnen standaardiseren.

[related_article id=”158901″]

Testproject
Nokia’s technologie gebruikt bluetooth-antennes om via triangulatie de positie van een gebruiker te weten te komen. Om dit concept te illustreren, plaatsten Nokia-onderzoekers enkele bluetooth-antennes in een kamer. Die antennes concentreerden zich op één object: een Parrot AR Drone-quadrikopter voorzien van een bluetooth-tag. Nadat de antennes de positie van de helikopter getrianguleerd hadden, waren de onderzoekers in staat een 3D-kaart van de kamer te maken.

Maar wat zullen de antennes precies in de gaten houden terwijl gebruikers zich door gebouwen bewegen? Simpel: smartphones.

Windows Phone
Nokia maakt momenteel een grote stap richting mobiele apparaten die Microsofts Windows Phone draaien, te beginnen met de Nokia Lumia 800. Net zoals Google, dat elk van zijn telefoons meteen van Android voorziet, zullen de door Microsoft aangedreven Nokiatelefoons Nokia’s eigen kaartenproduct bevatten.

Vermoedelijk versterkt Nokia zijn eigen Maps-applicatie met zijn interieurkaarten. Nokia’s ingenieurs willen de interieurs van grote openbare gelegenheden toevoegen: winkelcentra, luchthavens en dergelijke. In theorie is bluetooth-positionering nauwkeuriger dan gps, een technologie waarvan de nauwkeurigheidscijfers variëren. Dat zie je ook op Google, dat de gps-technologie gebruikt voor zijn Maps-product.

Onderzoeksfase
Momenteel zit Nokia’s initiatief nog maar in het onderzoeksstadium. Het is dus nog ver verwijderd van een wereldwijde adoptie. Nokia moet eerst een gigantische taak overwinnen: een systeeminfrastructuur uitbouwen.

Probeer maar eens talloze instituten ervan te overtuigen dat ze bluetooth-antennes installeren. Als ze al antennes hebben, moeten ze ongetwijfeld ook vernieuwd worden. En dan spreken we niet eens over het doorgaans korte bereik van het bluetooth-protocol zelf, dat rond de tien meter ligt.

Nokia ligt dus nog ver achter op internetreus Google. Toch verdienen de Finnen zeker erkenning omdat ze een andere aanpak uitproberen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business