Nieuws

Waarom kun je niet automatisch delen op Google+?

Het nieuwe ontwerp en de nieuwe functionaliteiten van YouTube zijn geconcentreerd op delen. Toch blijft Googles eigen sociale netwerk ver achter. Waarom?

YouTube biedt je de mogelijkheid automatisch video’s te delen op vier verschillende sociale netwerken: Facebook, Twitter, MySpace en Orkut. Geen Google+? Nee, inderdaad. Googles eigen sociale netwerk is nergens te bespeuren.

Op het eerste gezicht slaat dit echt nergens op. Nu kun je een video automatisch delen met je vrienden door hem leuk te vinden op YouTube. Dat is eigenlijk erg handig: dat bespaart de gebruiker kostbare internetminuten.

[related_article id=”158901″]

Gestroomlijnd
Het is pijnloos delen zoals het zou moeten zijn. De gebruiker bepaalt wat er gedeeld wordt, aangezien hij zelf op de vind-ik-leuk-knop klikt, maar alles wordt veel makkelijker gemaakt. Waarom voorziet Google dan in hemelsnaam geen Plus-integratie?

Even verduidelijken: de integratie tussen YouTube en Google+ bestaat vooral uit een knop op de YouTube-homepagina. Wanneer je erop klikt krijg je in het midden te zien welke video’s je Google+-vrienden met je gedeeld hebben. Je kunt hetzelfde doen met Facebook.

De vraag is eerder: als je video automatisch kunt delen op je Facebook- en Twitterprofiel, waarom kan dat dan niet op je Google+-profiel? Op Google+ deel je alles nog manueel, en veel mensen willen die moeite niet doen.

Een delicate balans
Het lijkt alsof Google mensen meer tijd op YouTube wil laten doorbrengen om de video’s te bekijken die hun vrienden online hebben gedeeld. Dat houdt ergens steek: Google wil van Plus geen op zichzelf staand sociaal netwerk maken; het ziet het eerder als de ‘sociale lijm’ die tussen al zijn producten vloeit. Google wil Plus niet te erg promoten als een plek waar je leuke video’s kunt bekijken.

Het is een moeilijke balans, maar het gaat ten koste van de Google+-gebruikers. Je moet video’s manueel delen: iets wat enkele klikken en vooral kostbare internetminuten kost. Dat in tegenstelling tot de enkele klik die het kost om video’s te delen op Facebook of Twitter.

Dit is een pijnpunt van Google+ sinds de lancering van het netwerk. Toegegeven: Facebook wandelt op de erg dunne grens tussen nuttig delen en spammen. Maar een ander voorbeeld: op Facebook en Twitter kun je de inhoud van je blog automatisch publiceren via RSS. Dat is goed, of leuk, want het is makkelijker voor mensen om dingen die zij leuk vinden te delen met hun vrienden.

Het is begrijpelijk dat Google+ spam wil vermijden. Wat mensen verstaan onder spam varieert echter erg, en een YouTube-video op je Google+-profielen delen valt niet meteen onder spammen. In ieder geval kun je dus handmatig een video delen op Google+. Maar zal die maatregel de spam op het sociale netwerk tegenhouden? Wij denken van niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business