Nieuws

Corel PaintShop Pro X4

Adobe Photoshop Elements is de ongekroonde koning van de beeldbewerkers voor hobbygebruikers. Eeuwige uitdager Corel PaintShop Pro X4 doet een gooi naar de troon.

Corel heeft in X4 grondige schoonmaak gehouden en de grote hoeveelheid knoppen en menulagen ingedeeld in drie aparte menu’s, te bereiken via de tabbladen. In het eerste menu organiseer je, terwijl je in het tweede menu bijsnijdt en de belichting instelt. Het creatieve werk gebeurt in het laatste menu, waar je ook hulpgidsen vindt voor complexere handelingen.

Snelheid
Het beste aan de nieuwe interface is de verbeterde snelheid. Corel heeft voor het eerst GPU-acceleratie, zodat grote afbeeldingen een stuk sneller worden geladen en je niet meer moet wachten op de verwerking van ingewikkelde taken. Corel dicht hier de kloof met zijn concurrenten. Bovendien start PaintShop sneller op dan Photoshop Elements 10 en is het enorm stabiel.

Foto’s importeren en organiseren gaat makkelijk, met sterwaarderingen en slimme collecties, zodat je afbeeldingen snel kunt sorteren op datum of kwaliteit. Leuk is de mogelijkheid om meerdere RAW-bestanden tegelijk te importeren, iets wat in Photoshop Elements niet lukt.

Ook het aanpassen van RAW-afbeeldingen is sterk verbeterd; alleen de scherpte bewerken kan niet. Nadat de beelden in de bibliotheek staan, kun je in het tweede menu basisaanpassingen doen als bijsnijden en de helderheid aanpassen. We zien hier nauwelijks meer mogelijkheden dan in gratis fotobewerkers als Picasa, al is het geheel sterk uitgevoerd.

Net als Photoshop
Voor geavanceerdere aanpassingen moet je naar het laatste menu. PaintShop biedt hier meer dan genoeg om je foto’s te verfraaien. Net als bij Photoshop kun je in lagen werken, zodat tekst en kwaststreken eenvoudig aan te brengen zijn. Er zijn daarnaast verschillende geavanceerde beeldeffecten, waaronder saturatie en dodge, al verslaat Photoshop Elements op dit vlak PaintShop Pro.

Toch heeft Corel enkele leuke nieuwkomers, waaronder Photo Blend, waarmee je de beste gezichten uit een serie groepsfoto’s kiest en die samenvoegt. Photoshop Elements kan dit echter al langer en levert bovendien beter werk af. In de Ultimate-versie van X4 krijg je trouwens een stel krachtige plug-ins en is het mogelijk om instellingen op te slaan.

Om je foto’s te delen heeft Corel een aantal mogelijkheden. Zo vinden we de integratie met Facebook, Flickr en e-mail erg geslaagd. De uitgebreide printmogelijkheden van Photoshop Elements vind je hier niet; je moet het met enkele simpele printprofielen doen.

Hoewel we de voorkeur geven aan de geïntegreerde aanpak van PaintShop Pro X4 geeft Photoshop Elements 10 voorlopig meer waar voor je geld. Een knappe poging van Corel, maar net niet voldoende.

Corel PaintShop Pro X4
prijs: 89,99 euro (Ultimate) (januari 2012)

PRO: meer snelheid dankzij GPU-versnelling; sterke indeling; meerdere RAW-bestanden tegelijk importeren; hulp bij geavanceerde bewerkingen.
CONTRA: geen gezichtsherkenning; effecten minder talrijk en krachtig dan Photoshop Elements 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business