Nieuws

Mediawebsite 4Shared aangeklaagd

4Shared, de grootste website waar je bestanden kunt delen, is aangeklaagd in een poging de identiteit van mensen die illegale bestanden uploaden te achterhalen.

De klacht werd ingedient bij een Amerikaanse federale rechtbank door Modulo Security Solutions, dat de identiteit wil achterhalen van de persoon die vertrouwelijke documenten van het bedrijf online zette. Als ze daarin slagen kan dat grote gevolgen hebben voor mensen die bestanden opslaan in zogenaamde cyberlockers of digitale kastjes.

Met tien miljoen geregistreerde gebruikers en meer dan 2,5 miljard pageviews per maand is 4Shared de grootste website waar je bestanden kunt delen. Het is onnodig te vermelden dat een percentage van al die gebruikers auteursrechterlijk beschermde bestanden uploadt. Auteursrechtenhouders kunnen dan wel een procedure opstarten waardoor het bestand offline wordt gehaald, maar voor sommigen is dat niet genoeg.

Persoonlijke informatie vrijgeven
Modulo Security Solutions dient een klacht in bij de federale rechtbank van New Jersey in een poging de identiteit te achterhalen van de persoon of personen die vertrouwelijke bestanden uploadden naar 4Shared. Het bedrjif zegt dat het stappen wil ondernemen tegen de uploader(s), maar dat kan het enkel doen wanneer 4Shared hun persoonlijke details vrijgeeft.

In de klacht zegt Modulo dat, hoewel de website de vertrouwelijke bestanden zeer snel van zijn servers verwijderde, 4Shared weigert persoonlijke informatie van zijn gebruikers vrij te geven zonder dwangbevel. Dit wordt bevestigd door een e-mail van 4Shared aan Modulo in december.

Mediawebsite 4Shared aangeklaagd

Vreemd werd de klacht ex parte neergelegd, wat wil zeggen dat 4Shared niet op de hoogte wordt gesteld van de legale procedures. Modulo beweert dat het die methode kiest omdat het anders vreest dat 4Shared de informatie vernietigt wanneer het bedrijf van de aanklacht hoort.

Modulo citeert ook enkele paragrafen van de 4Shared-website die aangeven dat de data die ze zoeken mogelijk vernietigd worden wanneer de zaak lang aansleept. In de algemene voorwaarden van 4Shared lees je ook dat gratis profielen 180 dagen na de laatste activiteit worden verwijderd.

Verder merkt de digitale opslagplaats ook op dat het het recht bewaart om “accounts uit te schakelen of te verwijderen van gebruikers die op regelmatige basis intellectueel eigendom schenden of die zich met illegale activiteiten bezighouden.”

Toekomstbepalend
Hoewel de aard van de aanklacht anders is dan die in traditionele mediapiraterij, zal het resultaat de toekomst sterk bepalen voor auteursrechtenhouders die bittorrentgebruikers aanklagen. Als 4Shared immers persoonlijke informatie over zijn gebruikers moet vrijgeven, inclusief naam en IP-adres, is er geen reden meer waarom anderen dezelfde tactiek niet zouden gebruiken.

In zijn aanklacht vraagt Modulo enkel de informatie van de uploader(s), niet die van de mensen die de bestanden gedownload hebben. Dat maakt het moielijker een grote groep mensen aan te klagen, zoals dat nu het geval is bij bittorrentzaken, maar het is niet ondenkbaar dat andere bedrijven wel een groter net zullen uitgooien.

Momenteel is het onduidelijk welke informatie of logboeken 4Shared bijhoudt over up- en downloaders en hoelang deze data worden bijgehouden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business