Nieuws

Onderzoekers kunnen gebeurtenissen verbergen

Soldaten zullen ooit operaties kunnen uitvoeren zonder dat iemand het opmerkt, nu wetenschappers een manier hebben gevonden om gebeurtenissen te maskeren door het licht te verstoren.

Een team van de Cornell-universiteit slaagde er met de hulp van Darpa, de onderzoeksarm van het Amerikaanse Pentagon, in een gebeurtenis voor 40 picoseconden (40 biljoenste van een seconde) te verhullen.

Dit is de eerste keer dat wetenschappers erin slagen een gebeurtenis te maskeren, hoewel onderzoekers er in het verleden al wel objecten konden verhullen. Onderzoekers van de universiteit van Texas konden vorig jaar nog objecten laten ‘verdwijnen’. In 2010 gebruikten fysici metamaterialen om het oog te misleiden.

Lichtsnelheid veranderen
Een object maskeren betekent het licht rond het object buigen. Als het licht niet op een bepaald object valt, is dat object niet zichtbaar voor het menselijke oog. Wat gebeurtenissen betreft gaat verhulling om het veranderen van de lichtsnelheid.

Licht dat uitgestuurd wordt tijdens een actie zorgt ervoor dat we de actie kunnen waarnemen. De Cornell-onderzoekers bogen die constante stroom van licht zodat die actie voor een fractie van een seconde onzichtbaar werd.

Het hele experiment speelde zich af in een glasvezelkabel. Een groene lichtstraal werd door de kabel gestuurd en een lens verdeelde het licht in twee frequenties, één die zich snel voortbewoog en één tragere. Terwijl dat gebeurde schoten ze een rode laser door de lichtstraal. Aangezien het ‘shot’ van de laser gebeurde tijdens een kleine kloof in de tijd, was het onzichtbaar.

Het team is dus nog even verwijderd van het maskeren van 30 seconden, laat staan enkele minuten. Maar het onderzoek schept zeker nieuwe mogelijkheden. Het verbergen van microgebeurtenissen, zoals degene die voorkomen bij datatransmissie, zou helpen bij het maskeren van geheime computeroperaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business