Nieuws

Livescribe Echo Smartpen

De pen is machtiger dan het zwaard. Dat gaat zeker op als de pen een minicomputer aan boord heeft die alles registreert wat je schrijft én zegt. 

Wie dacht dat de balpen ergens in de jaren vijftig was gestopt met evolueren, zit er helemaal naast. Dat bewijzen de uitvinders van Livescribe met hun zogenaamde smartpen.

De Echo is een forse pen van 36 gram, net op het randje van comfortabel in de hand. Er is echter wel een reden waarom deze pen zo lijvig is: net achter de punt van de pen bevindt zich een computertje en een minicamera. Die laatste registreert alles wat je noteert en bewaart die tekst of schets in het interne geheugen van de pen.

Schrijven en dicteren
Achteraf kun je dan je notities netjes importeren op een pc of Mac, in de vorm van een pdf. De meegeleverde software is handig en werkt onder andere samen met Facebook, Evernote en de iPad. Op zich is dat best knap, maar er is meer. De Echo heeft namelijk ook een microfoon aan boord.

Die neemt tijdens het noteren alles op wat je zegt. Zo’n opname wordt meteen gekoppeld aan wat er geschreven wordt, zodat je nadien opnieuw kunt beluisteren wat er gezegd werd terwijl je een bepaald woord schreef. De manier waarop de Echo dat doet, lijkt wel magie: je klikt in je geschreven notities op een woord, waarna de slimme pen precies dat moment van de opname afspeelt.

Het is ook mogelijk om in het pdf-bestand op de pc op een specifiek woord te klikken om het bijhorende deel van de opname te horen.

Dat laatste is heel wat handiger, want de ingebouwde luidspreker is niet bepaald krachtig. Kortom, de Livescribe-pen is in theorie heel interessant voor wie interviews afneemt of de notulen van vergaderingen opstelt, maar ook voor wie veel noteert in een les. Toch zit er een addertje onder het gras.

Speciaal papier
Je kunt de Livescribe namelijk niet op elk schriftje of stuk papier gebruiken. De slimme pen zal enkel zijn kunstjes vertonen als je schrijft op speciaal papier met heel veel kleine stipjes op. Die heeft de camera in de pen namelijk nodig om zijn positie te bepalen.

Visueel merk je er weinig van, behalve dat het papier wat grauwer is. In principe kun je zelf het benodigde papier afdrukken als je printer goed genoeg is, maar wellicht zul je toch naar de winkel moeten om Livescribe-schriftjes te kopen.

Die kosten ergens rond de dertig euro voor vier blokken van 80 pagina’s elk. Niet onoverkomelijk duur, maar voor een student die veel moet schrijven toch ook niet niks. Wij hebben in elk geval een goed gevoel bij deze Livescribe-pen. Hij blijkt in veel gevallen prima te werken.

Alleen in grote ruimtes zoals een aula is hij niet bruikbaar, want de microfoon is niet sterk genoeg om een spreker vooraan verstaanbaar op te nemen als je zelf helemaal achteraan zit. Het vraagt ook een kleine inspanning om op een andere manier te leren noteren: in plaats van te wachten tot iemand zijn zinnen afmaakt en dan pas te schrijven, pen je beter meteen een trefwoord bij het begin van een uitleg.

Livescribe Echo Smartpen
Prijs: 129 euro (2 GB) (januari 2012)

PRO: gebruiksvriendelijk; handige manier van noteren.
CONTRA: speciaal papier voor nodig; microfoon niet sterk genoeg voor grote ruimtes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business