Nieuws

Cyberlink PowerDirector 10 Ultra

De evolutie van amateur-videobewerkers gaat de laatste jaren steeds sneller. Zo komt Cyberlink aanzetten met PowerDirector 10, dat hoge ogen gooit met zijn nieuwe motor. PowerDirector 10 is voor de tweede keer in korte tijd een flink stuk sneller geworden.

De voor 64 bit geoptimaliseerde TrueVelocity-renderingmotor is compleet herschreven en ondersteunt nu ook OpenCL, een technologie die de grafische kaart laat helpen bij zware taken zoals het previewen van HD-beelden. Vraag is: werkt het ook?

Bewerken zonder haperen
Tijdens onze test met een aantal AVCHD-clips op een snelle Core i7-machine met Windows 7 64 bit, zien we dat PowerDirector 10 vloeiend tot negen videosporen tegelijk kan previewen: indrukwekkend. Bij het renderen van een gemonteerde video, inclusief transities en enkele effecten, zien we een snelheidsverbetering van 40 procent ten opzichte van zijn voorganger, met OpenCL ingeschakeld zelfs 70 procent.

Tijdens het bewerken in de tijdslijn duiken er vrijwel nooit vertragingen op, al blijft de applicatie vreemd genoeg soms een paar seconden hangen bij het opslaan van wijzigingen of het uitvoeren van bewerkingen in de picture-in-picture-kamer. PowerDirector was al toegankelijk, maar met de laatste versie maakt Cyberlink het de beginner nog makkelijker.

Een nieuw openingsscherm biedt drie opties: naast het hoofdprogramma kun je nu een eenvoudige modus openen waar je in een handomdraai een video met thema en achtergrondmuziek in elkaar steekt. Ten slotte is er ook een optie om snel een slideshow van je foto’s te maken.

3D-bewerking
Ook opmerkelijk: PowerDirector 10 krijgt 3D-bewerking, met ondersteuning voor de meeste gangbare 3D-beeldformaten en de mogelijkheid om 2D-beeld in drie dimensies weer te geven. Dit effect is lang niet altijd overtuigend, maar sommige menu’s en effecten geven een leuke extra aan een productie en ze bieden een prettige kennismaking met 3D, vooral in het geval van slideshows.

Toch zijn we meer geïnteresseerd in PowerDirectors verbeterde Smart Video Rendering Technologie (SVRT), die zorgt dat onbewerkt materiaal niet onnodig opnieuw gerenderd wordt, zodat een blu-ray- of HD-video sneller is afgerond. De SVRT-optie vertelt een gebruiker nu ook welke codec het beste resultaat geeft in de minste tijd.

Ook op het vlak van creativiteit zien we een berg nieuwe functies. Een timelapse-functie, de mogelijkheid om met de hand binnen een video te tekenen en een beatdetector, die het ritme van de achtergrondmuziek aangeeft, zodat je je overgangen beter kunt plaatsen.

We hebben alleen iets aan te merken op PowerDirectors instabiliteit. Op verschillende testmachines gaat het programma regelmatig onderuit. Bovendien treden er soms haperingen op, ondanks zijn indrukwekkende capaciteiten. Hoe dan ook, met PowerDirector 10 neemt Cyberlink opnieuw een voorsprong op de concurrentie, met soms indrukwekkende snelheidsverbeteringen, meer creatief gereedschap en – eindelijk – Nederlandstalige ondersteuning.

Cyberlink PowerDirector 10 Ultra
Prijs: 99,99 euro (januari 2012)

PRO: Nederlandstalig; flinke snelheidsverbeteringen; ook geschikt voor langzamere machines; 3D-videobewerking.
CONTRA: blijft crashgevoelig; vreemde haperingen bij ogenschijnlijk simpele handelingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business