Nieuws

Propellerhead Reason 6

Voordelen
Geweldige nieuwe effecten en instrumenten
Naadloze integratie van audiorecording
Prijs-kwaliteitsverhouding
Nadelen
Geen ondersteuning voor plug-ins van derden
Niet verkrijgbaar in bundel met audio-interface
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Balance en Essentials kosten samen 499 euro en dat is dan weer te veel als instappakket. Kortom: je moet Reason 6 hebben en niks anders.

De versies van de muziektool Reason volgen elkaar steeds sneller op. We hebben amper een jaar kunnen spelen met Reason 5 of daar is versie 6 al.

Doorgaans voorspelt dat weinig goeds, maar we laten ons graag verrassen. De eerste verrassing dient zich al aan terwijl we de doos uitpakken: er zit zowaar een dongle in!

Dat Propellerhead zijn investeringen wil beschermen is vanzelfsprekend. Gelukkig verloopt het registreren van Reason 6 rimpelloos. De installatie gaat eveneens snel, zonder dat er met instellingen of drivers geprutst moet worden. Ook dat is niets nieuws. Na de installatie laden we meteen een van de meegeleverde demosongs in, omdat Propellerhead via die songs wil tonen waartoe het pakket in staat is.

Recordintegratie
Onmiddellijk zijn we onder de indruk. Reason 6 klinkt beter, frisser en professioneler dan versie 5. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat in deze versie de audiosoftware die tot voor kort nog apart verkocht werd onder de naam Record, nu naadloos is geïntegreerd. De demo’s omvatten nu ook zang en akoestische instrumenten. En dankzij de verbeterde en nieuwe effecten mogen de resultaten er zijn.

Ook de geïntegreerde mixingdesk is een verrassing van formaat. Voor de nerds: elk kanaal heeft zijn eigen compressor, gate, parametrische equalizer, een send- en insertsectie en verschillende routingopties. Jawel, dit is de mixingdesk waar we al jaren van droomden, maar waarvan we nooit gedacht hadden ze te kunnen kopen. Ook de nieuwe effecten zijn meer dan de moeite waard.

Zo is er The Alligator, een filter- en patroongebaseerd gatesysteem waarmee zelfs beginners de meest waanzinnige effecten kunnen genereren. The Alligator mag dan een effect zijn, je zult het vooral gebruiken als nieuw instrument. Noch in Cubase, noch in Logic Pro zit er een effect dat nog maar in de buurt komt van wat The Alligator doet.

Bijna net zo indrukwekkend is Neptune, een virtuele rackmodule die aan zangcorrectie doet. Zing je een beetje vals? Neptune zet de foutjes recht. Geen budget voor een achtergrondkoor? Neptune zorgt voor de backings. En dan te bedenken dat dit maar twee van de achttien geweldige effecten zijn.

Basistracks
Op het vlak van nieuwe instrumenten valt er weinig nieuws te melden, behalve dan de ID-8 ‘writer’s toolbox’. De nieuwe ID-8 is een eenvoudige synthesizer met amper 36 presets in negen instrumentcategorieën (drums, piano’s, orgels, strijkers, blazers enzovoort).

Deze synth is vooral bedoeld om snel eenvoudige basistracks te componeren en hij is ideaal voor muzikanten die drums, bas en piano willen opnemen zonder  te hoeven nadenken over welke virtuele instrumenten het meest geschikt zijn.

Wie wel al vertrouwd is met Reason of weet hoe synths, drumcomputers en samplers werken, die mag zich in deze versie 6 verwachten aan een gigantisch arsenaal geluiden (meer dan 4.000 ‘patches’) en loops (meer dan 2.700), verspreid over tien virtuele instrumenten. De gedetailleerde lijst vind je op de website van Propellerhead, samen met enkele demosongs.

Tegelijk met versie 6 lanceert de muzieksoftwarespecialist een instappakket: Essentials. Je moet het dan doen met minder instrumenten, een stuk minder effecten, een veel kleinere mengtafel met beperkte mogelijkheden, beduidend minder instrumenten enzovoort. Toch kost Essentials nog steeds 279 euro. Een misser als je het ons vraagt

Als je die 126 euro extra kunt besteden, hoef je dan ook geen seconde te twijfelen. Ook vreemd is dat Essentials verkrijgbaar is met een audio-interface (Balance), terwijl die combinatie met Reason 6 niet bestaat. Balance en Essentials kosten samen 499 euro en dat is dan weer te veel als instappakket. Kortom: je moet Reason 6 hebben en niks anders.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business