Nieuws

Privécloud moet kopzorgen IT’ers wegnemen

Windows 8 is Microsofts publiekslieveling in 2012. Maar op de achtergrond wordt een gereedschapskist klaargestoomd die de bedrijfsserver in een persoonlijke minicloud moet veranderen. ZDNet spreekt op Microsoft TechDays 2012 met serverspecialist Ward Ralston over deze nieuwe oplossing.

De privécloud, zoals Microsoft het nogal verwarrend noemt, is een tussenoplossing voor bedrijven die willen genieten van de voordelen die het online plaatsen van het serverpark met zich meebrengt, maar huiverig zijn om al hun gevoelige data in de cloud te plaatsen.

Hybride cloud
“Je kunt het een beetje als een hybride cloud beschouwen”, zegt Ralston, directeur binnen de Windows Server-groep. “We bieden Windows Azure aan voor het gedeelte dat je zonder nadenken naar de cloud kunt migreren en de privécloud voor het gedeelte dat je liever lokaal wilt houden.”

[related_article id=”161452″]

Voor het bouwen van zo’n privécloud biedt Microsoft System Center 2012, een gereedschapskist die het de IT-afdeling van bedrijven veel makkelijker moet maken bedrijfsgegevens te beheren en problemen op te lossen. De tool is op dit moment als releasecandidate verkrijgbaar en is laagdrempelig genoeg om IT-beheerders over de streep te trekken.

“De publieke cloud heeft zo zijn problemen”, zegt Ralston. “Je hebt te maken met wetgeving, veiligheid en compatibiliteit. Zo is het bijvoorbeeld illegaal voor Europese bedrijven om hun data buiten de grenzen op te slaan.”

Handen vrij
Ralston denkt dat een van de belangrijkste verbeteringen van de privécloud de grote tijdswinst voor systeembeheerders is. Volgens de Microsoft-man biedt System Center 2012 uiterst krachtige serveranalyse, zodat het veel makkelijker wordt om mogelijke problemen te vinden en op te lossen.

“We willen IT’ers in staat stellen om niet driekwart van hun tijd te spenderen aan probleemoplossing, maar in plaats daarvan te kunnen concentreren op het aanbieden van applicaties en diensten aan hun werknemers.” Dat kan bijvoorbeeld de automatisering zijn van het invullen van de vakantieverloven of de snelle verstrekking van virtuele machines.

Volgens Ralston is een ander voordeel van System Center 2012 dat je niet van de ene op de andere dag moet overstappen op een privécloudoplossing. “Je kunt beginnen te testen met het beheren van een paar computers via SystemCenter 2012 en het dan langzaam uitbreiden”, aldus Ralston.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business