Nieuws

Satelliet ruimt rommel in de ruimte op

Zwitserse wetenschappers willen een "conciërgesatelliet" lanceren die rommel in de ruimte opruimt.

Het ruimteafval dat nu in een baan rond de aarde zweeft, kan ernstige en dure schade toebrengen aan satellieten of zelfs bemande ruimteschepen. Daarom willen Zwitserse wetenschappers een satelliet in een baan rond de aarde brengen om af te rekenen met overbodige brokstukken.

De 11 miljoen dollar kostende satelliet luistert naar de naam CleanSpace One. De conciërge wordt gebouwd door het Zwitserse Space Center in het Instituut voor Technologie in Lausanne.

Het is de bedoeling dat de satelliet binnen drie tot vijf jaar gelanceerd wordt. Zijn eerste taak is twee andere Zwitserse satellieten opruimen. De twee werden respectievelijk in 2009 en 2010 gelanceerd, maar zullen binnenkort niet meer worden gebruikt.

Half miljoen reststukken
Volgens NASA wordt onze planeet omringd door zo’n 500.000 stukken rommel. Rakettrappen, kapotte satellieten en andere troep zweeft boven onze hoofden met snelheden die in de buurt van 28.000 km/u liggen. Snel genoeg om flinke schade toe te brengen aan toestellen of bemande ruimtevaartuigen.

En dat gebeurde tot nu toe al twee keer. In 1996 raakte een Franse satelliet beschadigd door een raketdeel. En in 2009 kwam een satelliet van het Amerikaanse Iridium Communications onzacht in aanraking met een rondzwervende Russische satelliet.

Zelfdestructie
Het bouwen van de satelliet betekent de ontwikkeling van nieuwe technologie waarmee men drie problemen kan aanpakken:

  • De satelliet moet zijn baan kunnen aanpassen zodat die overeenkomt met die van zijn doel. De Zwitsers zeggen dat hun medewerkers een ultracompacte motor bekijken die perfect zou zijn voor die taak.
  • Het moet mogelijk zijn om objecten met hoge snelheid vast te nemen en te stabiliseren. Wetenschappers gaan voor hun onderzoek terug naar de natuur en bekijken hoe planten en dieren dingen vastpakken.
  • De satelliet moet afval of ongewenste toestellen weer in de aardse atmosfeer kunnen brengen. Daar zal zowel het afval als de Zwitserse satelliet opbranden.

Directeur Volker Gass van het Zwitserse ruimtecentrum zegt dat hij hoopt een hele familie van kant-en-klare systemen uit te brengen die verschillende soorten afval uit hun baan om de aarde kunnen brengen.

Het is nog afwachten hoe kosteneffectief de satellieten zijn, aangezien ieder exemplaar opbrandt nadat zijn missie voltooid is. Overheden doen hopelijk hun duit in het zakje als ze regels opleggen voor het beperken van ruimtepuin.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business