DuckDuckGo biedt eenvoud, gebruiksgemak en goede zoekresultaten.

Wat ons betreft is DuckDuckGo een van de beste alternatieven om van je Google-verslaving af te komen.

DuckDuckGo heeft veel van de kwaliteiten die surfers in eerste instantie voor Google deden vallen: een simpele, elegante interface die snel reageert op zoekopdrachten.

We zijn erg gecharmeerd van de manier waarop we zoekresultaten gepresenteerd krijgen: overzichtelijk, sober en zonder de overbodige banners die je in Bing of Google vindt. Advertenties zijn er overigens wel, al zijn ze een stuk minder opvallend dan bij de concurrentie.

 


Overzichtelijk
Boven op de overzichtelijkheid zijn er meer dingen die DuckDuckGo erg bruikbaar maken. Zoekresultaten worden in een doorlopend venster weergegeven en aan de rechterzijde vinden we populaire suggesties die je zoektocht specifieker maken. Voor de keyboardfans is er een groot aantal toetsencombinaties voorhanden. En via een neerklapbalk kun je snel zoeken binnen een specifieke site als YouTube of Wikipedia.

Geen zoekgeschiedenis
Niet alles is geweldig aan DuckDuckGo. Zo missen we een beeldenzoekmachine en kun je niet makkelijk voor kaartinformatie terecht, zoals we gewend zijn van Google. Daarnaast is de kwaliteit van de zoekresultaten minder goed, al is het moeilijk concurreren met de gigant uit Mountain View. Wel is het zo dat DuckDuckGo zijn resultaten niet personaliseert: je ziet wat elke andere gebruiker ziet. Of dat een verbetering is, laten we aan jou.

 


De kleine zoekmachine slaat je zoekopdrachten ook niet op, wat qua privacy wel zo verstandig is. Maar in sommige gevallen kan dat vervelend zijn als je een oude zoekopdracht wilt terughalen. Ook willen de zoekresultaten onder aan de pagina wel eens langzaam laden, wat na verloop van tijd op de zenuwen begint te werken.

Het overwegen waard
DuckDuckGo is zeker niet perfect, maar het heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Via de instellingen kun je eenvoudig het veiligheidsniveau inschakelen, waaronder HTTPS-encryptie, en vrijwel elk visueel element van de site is handmatig aan te passen. Het is zelfs, als je dat wilt, mogelijk om advertenties geheel uit te schakelen.

Als DuckDuckGo zijn sterke punten weet te behouden, zien we het zeker uitgroeien tot waardig Google-alternatief.

www.duckduckgo.com