Ondersteuning Windows Vista stopt

Microsoft is gestopt met de algemene updates voor Windows Vista. Wat betekent dat voor wie het gefaalde besturingssysteem nog gebruikt?

Nieuwe updates zijn sinds 10 april enkel nog beschikbaar voor wie betaalde (extended) ondersteuning neemt. Al blijven beveiligingsupdates gratis voor iedereen.

Microsoft zal de stopzetting ongetwijfeld aanhalen als het perfecte moment om over te stappen op Windows 7. Maar geen nood voor wie dat niet wil. De betalende Extended Support voor Vista blijft bestaan tot 11 april 2017.

[related_article id=”161452″]

De ondersteuning die tot nu toe werd geboden is de zogenaamde mainstream support. In deze periode voorziet Microsoft gratis en op regelmatige basis updates waaronder patches die bugs verhelpen en soms algemene verbeteringen.

Windows XP
Wat opvalt is dat Windows XP, dat al in 2001 verscheen, nog tot 2014 extended support krijgt. Tenminste wie Service Pack 3 heeft geïnstalleerd. Dat is aanzienlijk langer dan Vista. Die laatste is zes jaar jonger, maar wordt slechts drie jaar langer ondersteund.

Helemaal abnormaal is het niet als je weet dat er vandaag nog steeds meer pc’s met XP dan Vista circuleren.

Drankautomaten
In principe wordt de embedded-versie van Windows XP zelfs tot begin 2016 ondersteund. Maar die versie is bedoeld voor machines zoals geldautomaten, drankautomaten en settopboxen. Hier ga je als consument dus niet meteen in contact komen met het onderliggende XP-systeem.

In alle stilte heeft Microsoft overigens de consumentenversies van Windows Vista en Windows 7 gelijkgetrokken met de zakelijke versies. Deze hebben voortaan vijf jaar mainstream support en vijf jaar extended support.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business