Nieuws

Twittertip #1: Stijloefening in 140 tekens

Twitter gooit traditionele schrijfregels compleet overhoop. Let op onderstaande dingen als je je gedachten in 140 tekens wilt persen.

Sla de spijker op zijn kop
Als je wilt dat je tweets opvallen, zijn de juiste woorden je wapens. Zorg dus dat je geen tekens verspilt met overbodige bijwoorden, lijdende vormen en ingewikkelde formuleringen. Als je geen inspiratie meer hebt, gebruik dan een site als Synoniemen.net of de ingebouwde Thesaurus-functie van Word 2010 om alternatieven te vinden.

Vergeet vooral ook niet dat tweets net krantenkoppen zijn. Schrijf dus actief en houd de magische 5 W’s (en de H) in je achterhoofd, dus: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. En als je het dan echt niet lukt om je gedachten te formuleren in minder dan 140 tekens, raden we je aan om de dienst Twitlonger uit te proberen.


Korte zinnen trekken de aandacht en nodigen uit tot lezen

Herschrijven helpt
Het is niet makkelijk om een ijzersterke tweet in een keer in elkaar te flansen. Als je niet oppast, kan het dus zomaar gebeuren dat je tien minuten naar een knipperende cursor zit te staren. Schrijf daarom eerst op wat je bedoelt en ga vervolgens aan de slag met het wegsnoeien of vervangen van overbodige woorden. In sommige gevallen is het gebruik van algemeen bekende afkortingen geen probleem. Overdrijf het echter niet.

Omdat je nu eenmaal voor het internet schrijft, is het daarnaast van belang een spelregel in acht te nemen die je mogelijk extra lezers oplevert. Zet belangrijke trefwoorden in de eerste 40 karakters van je tweet, omdat die dan beter opgepikt worden door de Twitter-zoekfunctie.

Meer dan letters en cijfers
Het is niet bij iedereen bekend, maar Twitter accepteert meer symbolen dan alleen letters en cijfers. Omdat de dienst compatibel is met UTF-8 kun je een heel stel symbolen toevoegen met de Alt-toets en een cijfercombinatie (zie lijst). De mannen van The Next Web hebben bovendien een handige spieklijst gemaakt die het werk wat makkelijker maakt.

Vermijd slordigheid
Spelfouten in de krant leiden tot lezersbrieven, maar ook op het web worden slordige spelling en grammatica niet gewaardeerd. Fouten vallen des te meer op als je maar 140 tekens hebt en dat kan je uiteindelijk lezers kosten.

Een goede verzorging van je tweets gaat trouwens verder dan alleen tekst. Niets is zo erg als een niet functionerende link in een tweet. Controleer dus of een link werkt voor je hem online plaatst. Maar ook in het aanmaken van je profiel is het van belang dat je let op taalgebruik. Alles kan helpen om een goede indruk te maken, dus ook de profielfoto die je voor je Twitter-profiel gebruikt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business