Nieuws

Windows 8 Release Preview: puntjes op de i

Voordelen
Nieuwe apps
Beter ondersteuning voor muis/toetsenbord
Meer kleurthema's
Goede multimonitorondersteuning
Nadelen
Schakelen tussen Metro en desktop blijft verwarrend
Upgraden vanuit Consumer Preview niet mogelijk
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?

Met minimaal vertoon schuift Microsoft de bijna afgeronde versie van Windows 8 naar voren, dat steeds meer begint te lijken op een OS dat iedereen kan gebruiken.

Wat gelijk vanaf het begin duidelijk wordt in deze Release Preview: dit is geen bètaversie meer. Als je Windows 8 opstart, is de vis-mascotte van de Consumer Preview vervangen door het woord Windows in witte letters op een zwart scherm. Microsoft wil zo een statement maken dat Metro niet om mooie plaatjes draait, maar om een nieuwe stijl en typografie.

Evolutie, niet revolutie
Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd ten opzichte van voorgaande versie. Pas als je het begint te gebruiken merk je dat Microsoft veel heeft gedaan om de plooien glad te strijken, naar eigen zeggen meer dan tienduizend wijzigingen. Zo is het makkelijk geworden het OS te gebruiken met muis en toetsenbord. De hotspots, ofwel de interactieve hoeken van het scherm, maken het veel makkelijker om het startmenu te bereiken en zijn een stuk plakkeriger geworden.

Het Metro-startscherm zelf heeft nieuwe applicatietegels gekregen, met verbeterde realtime inhoud, net een beetje als je gewend bent bij Windows Phone. Het is ook makkelijker geworden om in en uit te zoomen op beschikbare programma’s via het toetsenbord.

Een van de belangrijkste nieuwe functies is multimonitorondersteuning, met het vermogen om te bepalen hoe de menubalk werkt op meerdere schermen. Je kunt ook aangeven op welke monitor programmasymbolen verschijnen.

Niet zo opvallend, maar desondanks erg welkom, is de uitbreiding van het aantal themakleuren. In totaal zijn nu 25 verschillende kleurcombinaties mogelijk voor het Metro-bureaublad, zodat je snel het uiterlijk naar wens kunt aanpassen. Bij de installatie van Windows 8 kun je al een thema kiezen, een eenvoudig proces met weinig handelingen.

De Windows–appwinkel, of Windows Store, krijgt een metamorfose, met nieuwe applicaties van meer ontwikkelaars, omdat de winkel nu is opgengesteld aan meer landen. Het is eenvoudiger geworden om apps opnieuw te installeren en in een overzicht vindt je apps die je in het verleden hebt gekocht of geïnstalleerd. Desktopapplicaties zijn nu ook gearriveerd, inclusief links naar downloadsites voor meer traditionele programma’s.

Bundelen geblazen
Omdat antitrust-beperkingen inmiddels zijn verjaard, is Microsoft begonnen met het integreren van zijn Live Essentials-suite, wat leidt tot nieuwe versies van zijn mail- en kalenderapplicaties. Het sociale People en Pictures voor afbeeldingen krijgen grote updates en drie nieuwe apps maken de verzameling compleet. Travel, Sport en News zijn allen rondom zoekmachine Bing gebouwd en vormen interessante voorbeelden van de mogelijkheden van Metro en WinRT.

Zoals je misschien al eerder hebt gelezen, zal Windows Media Center niet standaard uitmaken van Windows 8. Alleen gebruikers van Windows 8 Pro kunnen via de Add features-functie een productsleutel online aanschaffen of een bestaande gebruiken. De Windows 8-site biedt wel een demosleutel, zodat je Media Center kunt uitproberen.

IE10 staat centraal
Omdat HTML5 een centrale rol speelt in de ontwikkeling van tabletversie WindowsRT, heeft Microsoft een afgeronde HTML5-motor moeten inbouwen. Centraal in dit geheel staat IE10, dat verrassend genoeg compleet komt met ingebouwde Flash-ondersteuning. Minder voor de hand liggend, maar toch bijzonder verrassend, is dat Microsoft de Do Not Track-header standaard inschakelt. Goed voor de privacy, maar minder goed voor adverteerders.


De Flash-integratie is uitgevoerd op grofweg dezelfde manier als Google deed met zijn Chrome-browser, waarbij Microsoft zorgt voor de updates in plaats van Adobe. De integratie geldt niet alleen voor traditionele pc’s en notebooks, maar valt ook te verwachten in de tabletversie van Windows 8. Toch kan maar een beperkt aantal sites Flash gebruiken in WindowsRT, omdat Microsoft controleert of sites met de plug-in voldoen aan zijn Metro-richtlijnen en de exemplaren blokkeert die zakken voor dit examen.

Adobe en Microsoft hebben ondersteuning voor Metro-aanraakcommando’s toegevoegd aan Flash en hebben daarnaast sommige functies uitgeschakeld die niet geschikt zijn voor deze interface. Daarnaast is gewerkt aan de optimalisatie van het batterijleven en zullen Microsoft’s veiligheidsupdates en testfaciliteiten zorgen voor stabiliteit.

Lekker lezen
Een nieuwe functie in IE10 is Flip Ahead. Eenmaal ingeschakeld scant die artikelen met meerdere pagina’s automatisch voor aanwezige doorkliklinks, zodat je snel kunt doorspringen naar de volgende bladzijde via de browsernavigatie of een veegbeweging. Een stuk makkelijker dan telkens op de Volgende-knop te moeten drukken, al cachet IE10 de overige pagina’s niet en werkt Flip Ahead nog niet op alle sites.

Het aantal verschillen tussen de Consumer Preview en de Release Preview is dermate groot, dat je niet kunt opwaarderen naar de nieuwe versie. We raden je dus aan om eerst een backup te maken van je bestanden en vervolgens een compleet nieuwe installatie te starten. Je kunt rechtstreeks upgraden vanuit Windows 7, maar we raden je dan opnieuw aan om eerst een volledige backup te maken. Een schone installatie kostte slechts 10 minuten op onze testmachine.

Serieus te overwegen
Er zit veel goeds in Windows 8 en deze Release Preview helpt veel bestaande twijfels weg te nemen. Microsoft’s nieuwste is makkelijker te gebruiken met de muis en de beloofde trackpadcommando’s in de definitieve versies zullen dat alleen maar verder vereenvoudigen.

Toch blijft het schakelen tussen de Metro-interface en de Windows-desktop verwarrend. Het verwijderen van Aero uit het bureaublad en meer Metro-design in desktopapplicaties moeten alles meer een geheel laten vormen.

Deze Release Preview is de eerste versie waar IT-afdelingen serieus naar kunnen kijken. Vrijwel alle functies die je in de uiteindelijke versie kunt verwachten zijn present en met de nieuwe beheerderstools van Windows Server 2012 is het mogelijk een goed beeld te vormen van de mogelijkheden.

Het is nog te vroeg om te zeggen of Windows 8 een succes wordt, maar we kunnen al wel zeggen dat dit OS geen mislukking zal worden. Microsoft heeft Windows geheel opnieuw moeten uitvinden, waaronder de manier waarop Windows-programma’s worden gemaakt.
Windows 8 is een belangrijke stap naar een modern besturingssysteem waar cloud, bureaublad, telefoon en tablet allemaal een plekje hebben gekregen en zowel thuisgebruiker als IT-professional zullen een nieuwe omgeving aantreffen die het waard is te verkennen.

In een apart artikel kun je goed zien hoe de bijna afgeronde versie van Windows 8 er in beeld uitziet, zonder zelf tot installatie te hoeven overgaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business