Amerikaanse operator stopt met 2G

AT&T haalt vanaf 2017 zijn 2G-netwerk uit de lucht. Dat moet meer ruimte vrijmaken voor de modernere 3G- en 4G-netwerken.

De stopzetting zal volgens Ars Technica voor de meeste Amerikanen geen grote problemen opleveren. De meeste klanten bij de operator hebben een toestel dat 4G of 3G-netwerken kan gebruiken. Maar wie nog steeds een oud of zeer eenvoudig toestel gebruikt zal tegen dan moeten upgraden.

Hoeveel klanten er in totaal nog op 2G zitten is niet bekend. Maar in documenten die AT&T indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC staat te lezen dat zo’n twaalf procent van zijn postpaid-klanten (abonnementen) het netwerk gebruiken.

Toch is 2G ook voor modernere telefoons nuttig. Zowel in de VS als in Europa wordt het netwerk gebruikt als alternatief om in meer afgelegen gebieden, of bij grote druktes, toch nog dekking te garanderen voor gesprekken of dataverkeer.

De reden voor de stopzetting ligt aan het tekort aan spectrum. In de documenten die het bedrijf bij de SEC indient spreekt het bedrijf van een “aanzienlijke spectrum- en capaciteitsbeperkingen op bepaalde plaatsen”. De ruimte die vrijkomt door 2G niet langer te gebruiken kan worden ingezet om 3G en 4G uit te breiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business