Usability expert vindt Windows 8 verwarrend

Windows 8 mag dan misschien wel snel zijn, maar volgens usability expert Raluca Budiu maakt de nieuwe interface het zeer moeilijk voor gebruikers om er mee te werken.

Budiu, een user experience specialiste bij Nielsen Norman Group, vindt de nieuwe interface – voorheen Metro, maar nu hernoemd naar Modern UI  – verwarrend  en beweert dat het de gebruiker cognitief te veel belast.  Met andere woorden, gebruikers moeten te veel nadenken over wat ze aan het doen zijn.

In een interview met Laptop Magazine vertelde Budiu dat Windows 8 te verwarrend is, omdat de gebruiker moet onthouden welke applicaties open staan op de desktop. Bij vorige versies is dit in een oogopslag te zien en kan je met één klik snel wisselen. Het startscherm van Windows 8 laat echter niet toe om te zien welke applicaties reeds draaien.

[related_article id=”161452″]

Budiu wijst ook op een heel aantal problemen bij het besturen van Windows 8 met een computermuis. Microsofts beslissing om menu’s te verbergen vertraagt de gebruiker niet alleen, het zorgt er ook voor dat deze menu’s minder vaak gebruikt worden.

“Gebruikers worden in de eerste plaats vertraagd door het feit dat de menu’s verborgen zijn,” aldus Budiu. “Wat men niet ziet, daar denkt men ook niet aan. In onze studies met mobiele toestellen stelden we vast dat wanneer een menu niet meteen zichtbaar is, het minder gebruikt wordt en men er ook minder snel aan denkt om het te gebruiken. Zelfs wanneer de gebruiker weet dat het menu er is. Het is dus niet alleen het eerst tevoorschijn halen van de menu’s dat de gebruiker vertraagt . Het is het gebrek aan zichtbaarheid dat deze menu’s minder beschikbaar maakt.”

Er is ook kritiek op Microsofts beslissing om wat volgens hen werkt op mobiele platformen, zomaar toe te passen op desktops met grotere schermen.

“Menu’s en functies verbergen om op die manier meer ruimte te geven aan de inhoud is begrijpelijk op een mobiel platform, waar de schermruimte beperkt is. Het is echter niet zo zinvol op een groot scherm. Vooral niet wanneer het betekent dat gebruikers harder moeten werken om te vinden wat ze zoeken.”

Budiu hekelt het feit dat Microsoft twee verschillende interfaces integreert in één besturingssysteem. Ze stelt dat dit een cognitieve last veroorzaakt voor gebruikers, omdat ze moeten onthouden hoe elke interface werkt en dat kan voor sommige gebruikers heel verwarrend zijn.

Bedrijven die gebruik willen maken van Windows 8, moeten dan ook rekening houden met een steile leercurve, waarschuwt Budiu. Kosten aan opleiding van personeel zouden de mogelijke voordelen van het besturingssysteem wel eens kunnen overschaduwen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business