Nieuws

Franse copyrightwetten maken eerste slachtoffer

De eerste boete onder Sarkozys Hadopi-wet is een feit. Die wet wil mensen straffen voor illegaal downloaden.

De primeur kost 150 euro aan een veertig jaar oude man die nog niet eens zelf de overtreding heeft begaan. Zijn toekomstige ex-vrouw was degene die illegaal een liedje van Rihanna heeft gedownload. Maar omdat het zijn internetverbinding was en hij haar niet tegenhield, is de boete voor hem.

De man was de eerste die voorbij de eerste drie waarschuwingen uit het systeem geraakte. In dat geval kan de rechtbank ook nog zijn internetverbinding afsluiten, maar dat is dus niet gebeurd.

Het duurde toch nog lang voor we op dit punt zijn aangekomen. De Hadopi-wet is drie jaar geleden onder president Sarkozy in voegen getreden.

Rechtenhouders beweren dat de drie-waarschuwingenwet werkt op basis van de iTunes-verkoop die steeg nadat de eerste brieven werden verstuurd in oktober 2010.

Destijds hebben 736.000 mensen een eerste waarschuwing gekregen, 62.000 een tweede en amper 165 mensen een derde. De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) zegt date r 13,8 miljoen euro extra door in de economie is terechtgekomen.

Sarkozy is intussen al vervangen door de socialisten die altijd al hebben gezegd de wet opnieuw te schrappen. In augustus zei cultuurminister Aurelie Filippetti dat de finaciering van Hadopi wordt herzien. Het kost het land immers 12 miljoen euro per jaar om de brieven te versturen. Bovendien is het internet afsluiten een disproportionele maatregel volgens haar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business