Nieuws

Binnenkort betere geluidskwaliteit in de iTunes Store?

Het lijk er op dat niet enkel Neil Young iets ziet in de verkoop van zogenaamde hoge resolutie muziekbestanden. Volgens één ingenieur is ook Apple van plan om muziek aan hoge kwaliteit te verkopen.

Tony Faulkner, een jazzmuzikant en geluidsingenieur, vertelde aan Evolver.fm dat Apple aan uitgevers heeft laten weten dat bronmateriaal voor de iTunes Store WAV-bestanden aan 96 KHz/24-bit mogen zijn. Dergelijke ‘hoge definitie’ muziekbestanden zijn in principe van betere kwaliteit dan een muziekcd. Er zijn ook steeds meer toestellen die dergelijke bestanden kunnen afspelen.

Betere optie

Er zijn twee mogelijke redenen waarom Apple bestanden aan dergelijke hoge kwaliteit zou vragen aan muziekuitgevers. Het zou gewoon kunnen dat het bedrijf met beter bronmateriaal wil beginnen als het muziek onder de ‘Mastered for iTunes’-label wil uitbrengen. Liedjes met dat etiket zijn iets anders gemixt dan muziek dat bestemd is voor cd’s, zodat ze beter klinken op toestellen als de iPhone en iPod.

[related_article id=”158256″]

Maar mogelijk overweegt Apple om in de iTunes Store naast het aanbod aan 256 kbps AAC-bestanden een hogere kwaliteitsoptie te bieden. Dat zouden lossless-muziekbestanden aan 96 KHz en 24-bit zijn. Veel grotere bestanden weliswaar, maar die wel volgens vele kenners beter klinken.

Het is alleen onduidelijk of mobiele toestellen van Apple hoge definitiebestanden kunnen afspelen, al dan niet na een update aan hun software. Ook over Airplay-streaming aan die kwaliteit zijn er vraagtekens. Mac-computers kunnen het wel probleemloos.

Als Apple 96 KHz/24-bit muziek aanbiedt, zou het niet de eerste zijn. Verschillende gespecialiseerde online winkels, zoals Linn Records of Society of Sound, doen het al. En dan was er nog de mediagenieke aankondiging van rocker Neil Young, die ergens in de komende maanden een hoge definitiemuziekdienst wil lanceren én een compatibele muziekspeler. Die zal heten: Pono.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business