Gamers en zelfbouwers schoten in de stress toen het er op leek dat Intel de verwisselbare CPU in de steek ging laten. De chipmaker stelt ze nu, min of meer, gerust.  Het leek er al een paar weken op dat Intel van plan was om moederborden met zogenoemde Land Grid Array (LGA)-sockets vaarwel te zeggen. […]


Gamers en zelfbouwers schoten in de stress toen het er op leek dat Intel de verwisselbare CPU in de steek ging laten. De chipmaker stelt ze nu, min of meer, gerust. 

Het leek er al een paar weken op dat Intel van plan was om moederborden met zogenoemde Land Grid Array (LGA)-sockets vaarwel te zeggen. Deze architectuur is erg populair bij zelfbouwers, omdat die hen in staat stelt om naar wens hun processor te vervangen wanneer ze toe zijn aan een upgrade.

Collega van ZDNet.com Adrian Kingsley-Hughes had van verschillende fabrikanten van moederborden en een Intel-klant te horen gekregen dat Intel wilde afstappen van dit model. Zodra de nieuwe Broadwell-processorlijn op de markt kwam, zou Intel voor toekomstige generaties overstappen naar een ball grid array (BGA)-architectuur.


Bij die opstelling worden processoren vastgesoldeerd aan het moederbord, wat feitelijk het einde zou betekenen voor de zelfbouw-pc. Dat zou vooral een klap betekenen voor de enthousiasteling die voortdurend investeert in de beste en nieuwste hardware.

Toen concurrent AMD daarna zijn toewijding uitsprak voor de verwisselbare CPU, vond Intel het nodig om opheldering te geven. Tegenover Maximum PC zei het Amerikaanse bedrijf dat het geen directe plannen had om de LGA-architectuur in de steek te laten.

“Intel blijft toegewijd aan de groeiende markten voor zelfbouwers van desktop en het retailkanaal, en zal socketonderdelen in een LGA-pakket blijven aanbieden in de nabije toekomst”, aldus het bedrijf.

Dat klinkt geruststellend, maar het verandert eigenlijk niets aan de geruchten die al even de ronde doen. Broadwell-processoren staan op het programma voor 2014 en de term ‘nabije toekomst’ sluit niet uit dat Intel op dat moment de productie van processoren voor LGA-sockets stopzet.

Tegelijkertijd zou het ook heel goed kunnen dat Intel besluit om processoren met BGA in te zetten voor een gedeelte van de desktopmarkt. Lang niet elke consument is immers geïnteresseerd om zijn verouderde processor met de hand te vervangen. En de BGA-opstelling is goed geschikt voor dunne all-in-one computers vanwege het feit dat dit type moederborden minder ruimte inneemt.