Nieuws

Staan KPN en Base op boodschappenlijst AT&T?

AT&T wil uitbreiden naar Europa. Het Nederlandse KPN wordt vernoemd als over te nemen operator.

De Amerikaanse telco AT&T overweegt een uitbreiding naar Europa volgens The Wall Street Journal. Dat zou gebeuren met een overname van een Europese speler.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant staat het Nederlandse KPN op de lijst van mogelijke over te nemen Europese telco’s. KPN heeft naast Nederlandse activteiten ook een dochter in België met Base.  Ook het Britse Everything Everywhere wordt genoemd. En AT&T zou ook al laten weten dat het Duitsland beschouwt als potentiële markt.

4G sneller uitrollen

Voor AT&T zou de timing voor de oversteek over de grote plas ideaal zijn. Op dit ogenblik zijn de Europese operatoren erg traag met het uitrollen van 4G. Als een grote Amerikaanse speler daar met zijn gewicht tegenaan gaat, hebben ze alvast een goede concurrentiële positie.

De operator zou terechtkomen in een markt die nog fel teert op inkomsten uit telefongesprekken en sms’en. Maar met een goed 4G-netwerk, zouden lucratievere abonnementen mogelijk zijn, gebaseerd op dataverbruik.

De concurrentie

Voor AT&T zou Europa een heel andere markt zijn dan hun thuismarkt. Waar ze in de States samen met concurrent Verizon Wireless een duopolie hebben, zouden ze hier felle concurrentie krijgen. Maar ze moeten wel naar uitbreiding zoeken. In de VS is de markt immers verdeeld. Veel groei zit er niet meer in.

En er zijn nog andere hinderpalen. Zo komen ze in een markt terecht met een regulering die totaal verschilt van de VS. De regulering verschilt zelfs erg tussen de verschillende Europese landen onderling.

En dit is een persoonlijke bedenking, maar ik denk nu niet Europese telecomgebruikers een Amerikaanse telco met open armen zullen ontvangen als de bedoeling is om duurdere mobiele data-abonnementen te verkopen.

at-tattbasekpnnieuwstelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals