Nieuws

Openbronwereld verzamelt in Brussel

Dit weekend verzamelt de beau monde van de openbronwereld zich in Brussel voor FOSDEM, een conferentie met bijna 500 sprekers.

Dit weekend verzamelt de beau monde van de openbronwereld zich in Brussel voor FOSDEM, een conferentie met bijna 500 sprekers.

De naam FOSDEM staat voor Free and Open source Software Developers’ European Meeting. En vergis je niet, deze conferentie is een van de weinige plekken waar het onderscheid tussen ‘vrij’ en ‘openbron’ er echt toe doet. (Voor de goede orde, het verschil tussen de twee is vooral filosofisch van aard. Openbron slaat op de praktische regeling dat je de broncode van software mag zien, bewerken en herverdelen. Vrije software slaat op het ethische aspect van kennis die vrij van mens tot mens mag gaan. Er zijn mensen die het onderscheid belangrijk vinden, Richard Stallman op kop.)

De puristische benadering van openbronsoftware maakt wel dat FOSDEM zowat de belangrijkste openbronbijeenkomst ter wereld is. De geloofwaardigheid die het evenement geniet is spectaculair. Alle grote jongens uit de openbronwereld kijken al maanden van tevoren uit om elkaar in Brussel te zien. De grote bedrijven sturen een delegatie en er komt ongeveer 5000 man uit tientallen landen op alle continenten. Nochtans kan je het evenement qua organisatie amper professioneel noemen. Het draait op vrijwilligers en chaos. En niemand die het echt erg vindt.

Een van de topsprekers dit jaar is Amelia Andersdotter, een Zweeds Europarlementslid dat vrije software ter harte neemt. Verder zijn er sessies over besturingssystemen, openbronuitdagingen, beveiliging, webontwikkeling en robots.


Amelia Andersdotter, Europarlementariër van de Zweedse Piratpartiet, spreker op FOSDEM 2013

Voor de mensen die iets persoonlijker contacten willen onderhouden zijn er dev rooms, sessies georganiseerd door de openbronprojecten zelf, zoals Apache OpenOffice, BSD, Mozilla, NoSQL, Perl, PostgreSQL en Python. Daarnaast zijn er ook nog een heel assortiment ‘lightning talks’, presentaties van 15 minuten.

Fosdem gaat door op de Solbosch-campus van de ULB op 2 en 3 februari. Inschrijven is niet nodig. Vrijdagavond is er ook nog een bier-evenement. Wat eigenlijk gewoon een avond op café is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business