Nieuws

Google: openbronpatenten enkel voor verdediging, niet voor aanval

Google meldt dat ze niet meer naar de rechtbank zal trekken om patenten over open source software aan te vechten. Tenzij het bedrijf uiteraard zelf aangevallen wordt.

Google heeft besloten om zo weinig mogelijk geschillen over patenten over open source software te voeren. Het bedrijf uit Californië heeft hiervoor een zogenoemde Open Patent Non-Assertion (OPN) Pledge op haar website gepubliceerd.

“In principe betekent dit dat Google geen enkele gebruiker, verdeler of ontwikkelaar van open source software zal vervolgen voor technieken waar Google een  patent over beschikt. Tenzij Google uiteraard als eerste aangevallen wordt” verduidelijkt Duane Valz, raadsman van Google, in een blogpost van donderdag.

[related_article id=”158901″]

Deze belofte is vergelijkbaar met inspanningen uit het verleden van bedrijven zoals  IBM, Red Hat en het Open Invention Network. Het belangrijkste doel van de belofte is om te bezuinigen op vlak van rechtszaken. Maar de internetreus hoopt met deze verklaring ook om de kwaliteit van de verschillende octrooien te verbeteren.

Google heeft haar mantra jarenlang verdedigd en gelooft sterk in open source software. Dat bewijst het bedrijf met de openheid van onder andere haar Android-platform en haar browser, Chrome. De ontwikkelaars van open source software moeten dankzij deze belofte dus niet meer te vrezen om vervolgd te worden wanneer ze een techniek gebruiken waar Google een patent op bezit. De internetreus hoopt ook dat andere grote bedrijven zullen volgen. Voorlopig vallen wel slechts een tiental octrooien onder de Open Patent Non-Assertion Pledge.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business