Nieuws

Federal Computer Crime Unit niet opgezet met Anonymous-stunt

De Federale Gerechtelijke politie is niet te spreken over de stunt van Mylex. Het juristenkantoor maakte gisteren bekend dat zij achter de dreigementen van Anonymous Belgium zaten.

"Wij zijn geen hackers. Wij zijn slechts op zoek naar bewustwording in het maatschappelijk thema van internetcensuur." Dat stond er in het persbericht dat het Brusselse juristenkantoor Mylex gisteren de wereld in stuurde.

De Federal Computer Crime Unit, een cel gespecialiseerd in het onderzoek van computers en telecomsystemen, is niet te spreken over de stunt. “We hadden deze mensen gevraagd om met hun campagne te stoppen, maar ze zijn daar niet willen op ingaan. We blijven beducht voor collateral damage van hun stunt”, zegt commissaris Luc Beirens van de FCCU aan persbureau Belga.

Beirens zegt ook nog dat het juristenkantoor geen misdrijven in de strafrechtelijke zin heeft gepleegd. “Maar het is wel de vraag wat hun burgerrechtelijke aansprakelijkheid is als andere als gevolg van hun oproep wél misdrijven zullen begaan. Mylex heeft het recht om internetcensuur aan te kaarten, maar wat de FCCU en de evaluatiecel van het Belgian Network for Information Security bezighoudt, was mogelijke collateral damage.”

Mylex lanceerde vorige maand onder het pseudoniem Anonymous Belgium een tweet waarin ze aankondigde dat ze op 15 juni het Belgische web zou bevrijden. Gisteren maakte het juristenkantoor bekend dat zij achter de actie zat. Mylex wou met de stunt enkel de internetcensuur in België in het daglicht zetten. Van cyberattacks is helemaal geen sprake.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business