Nieuws

Vlaamse overheid al 8 keer slachtoffer van cyberaanval

Cyberterroristen hebben het steeds vaker op openbare instanties gemunt. De Vlaamse overheid is dit jaar al acht keer aangevallen en investeert nu 320.000 euro per maand in cyberbeveiliging.

De websites van de Vlaamse overheid krijgen steeds meer af te rekenen met cyberaanvallen. Dat meldt persagentschap Belga. Sinds het begin van het jaar zouden er al minstens acht cyberaanvallen op overheidswebsites geweest zijn.

Tot nu toe leverden de cyberattacks gelukkig geen schade. De Vlaams overheid wil dit zo houden en investeert daarom fors in cyberbeveiliging. De kosten voor dit initiatief worden geraamd op zo’n 320.000 euro per maand. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois op een parlementaire vraag van Griet Smaers.

De kosten voor online beveiliging zullen de komende jaren blijven groeien. Eenmalige investeringen variëren vaak van 500.000 euro tot twee miljoen euro per jaar.

Niet enkel de Vlaamse overheid maar ook de federale overheid wil zich wapenen tegen cybercriminelen. Fedict, de federale overheidsdienst voor informatie- en communicatietechnologie, registreerde vorig jaar al zeven zware aanvallen op websites van de federale overheid.

Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen zei eerder deze maand dat Agoweb.be, de website van het Vlaams Agentschap voor Overheidspersoneel slachtoffer was van een cyberaanval. Ook WordWatJeWil.be, een website die bezoekers wegwijs moet maken in het onderwijslandschap voor volwassenen, is aangevallen. “Om de kosten voor cyberbeveiliging binnen de perken te houden, moet het aantal overheidswebsites gelimiteerd worden”, zei Van Mechelen toen aan Belga.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business