Nieuws

Frans gerecht geeft man twee weken internetverbod

Het Franse gerecht heeft een man die illegaal muziek en andere content downloadde, voor de allereerste keer een internetverbod voor twee weken opgelegd. De vraag is alleen hoe dat in de praktijk toegepast kan worden.

Het is de eerste keer sinds de oprichting van de Hadopi-wet dat het Franse gerecht de toegang tot het internet voor iemand verbiedt. De rechter sprak het vonnis eind mei al uit, maar het nieuws raakte pas deze week bekend.

De veroordeelde kreeg een boete van 600 euro en zijn internettoegang wordt gedurende twee weken geblokkeerd. De man lapte de waarschuwingen van de Hadopi-autoriteite aan zijn laars en bleef auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. Hij daagde niet op tijdens de hoorzitting.

Of de man ooit echt een internetverbod zal krijgen, is onzeker. De Franse wet bepaalt immers dat de internettoegang nooit volledig opgeschort mag worden en dat internetgebruikers hun e-mails moeten kunnen blijven ontvangen.

Aurélie Filippetti, de Franse minister van Cultuur, zei tijdens het Filmfestival in Cannes nog dat het internetverbod weldra uit de wet geschrapt zou worden omdat het niet uitvoerbaar is.

De kans is dus reëel dat de wet gewijzigd is wanneer de definitieve uitspraak voor de veroordeelde valt.

In het vierjarig bestaan van de Hadopi-wet om illegaal downloaden aan banden te leggen, zijn er ongeveer 20 tot 30 rechtszaken gemeld die telkens tot boetes van pakweg 150 euro hebben geleid. De wet heeft wel miljoenen euro’s gekost”, zegt Mireille Imbert-Quaretta, voorzitter van de Commission de Protection des Droits van Hadopi.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business