Nieuws

Panorama van Mars in 1,3 miljard pixels

NASA heeft haarscherpe, interactieve panoramabeelden van Mars vrijgegeven. De beelden zijn een collage van bijna 900 individuele foto's.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft gisteren een enorme panoramafoto van Mars vrijgegeven. De afbeelding is een slordige 1,3 miljard pixels groot en bestaat uit bijna 900 haarscherpe foto’s die aan elkaar geplakt zijn.

NASA heeft voor deze beelden beroep gedaan op GigaPan, een bedrijf dat gespecialiseerd is in panoramisch materiaal. Het resultaat is een interactieve weergave van de Gale-krater.

De beelden zijn gemaakt door de rondrijdende verkenner Curiosity Rover. Dit wagentje  onderzoekt de planeet en neemt terwijl ook foto’s. Dankzij drie camera’s kon NASA voor de eerste keer een beeld schieten van meer dan 1 miljard pixels.

De interactieve beelden zijn ontzettend leuk om te verkennen. Je kunt onder andere flink wat rotsen en stenen zien. Als je op virtuele ontdekkingsreis trekt, zul je ook de lasersporen zien die de ChemCam achtergelaten heeft. Op de achtergrond kun je ook nog Mount Sharp zien, een berg van zo’n 5500 meter hoogte in het midden van de krater.

Volgens Discovery News zijn de foto’s allemaal gemaakt tussen 5 oktober en 16 november van vorig jaar. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business