Nieuws

Ubuntu zoekt 32 miljoen dollar voor Edge-smartphone via crowdfunding

Canonical zoekt 32 miljoen dollar financiering via crowdfunding voor de Ubuntu Edge, een limited edition smartphone die draait op Ubuntu voor smartphones en Android.

Canonical is gestart met wat het zelf “de grootste crowdfundingcampagne ooit” noemt. Het bedrijf achter Linuxdistributie Ubuntu is op zoek naar 32 miljoen dollar voor de ontwikkeling en productie van de Ubuntu Edge, een smartphone die volgens oprichter Mark Shuttleworth over de specificaties van een low-end laptop zal beschikken.

Het bedrijf maakt gebruik van het crowdfundingplatform Indiegogo om 32 miljoen dollar te verzamelen over een periode van 30 dagen. Dat geld zal een gelimiteerde productie van 40.000 toestellen financieren.

[related_article id=”161563″]

Wie een exemplaar in handen wil krijgen, moet 830 dollar ophoesten. Bedrijven kunnen een set van 100 telefoons kopen voor 80.000 dollar. De Edge-smartphones zullen wel pas in mei 2014 worden geleverd en alleen indien Canonical genoeg geld weet te verzamelen.

Canonical beroept zich op crowdfunding om te kunnen experimenteren met nieuwe technologieën, zonder dat een fabrikant miljoenen moet investeren in de productie van een toestel dat uiteindelijk geen succes blijkt. Door de productie laag te houden, kunnen geavanceerde onderdelen worden gebruikt, die momenteel nog niet massaal geproduceerd kunnen worden.

De specificaties staan nog open voor verandering, maar het toestel zal alleszins over “de snelste multi-core processor van het moment” beschikken. Daarnaast wordt gesproken over minstens 4GB RAM-geheugen en 128GB interne opslag.

De telefoon krijgt een 4,5 inch-scherm van ‘onkrasbaar’ saffier met een HD-resolutie van 1.280 op 720 pixels. Verder beschikt het over een 8 megapixel- en 2 megapixelcamera, een silicon-anode Li-Ion-batterij, stereoluidsprekers met HD audio, twee microfoons en actieve geluidsonderdrukking.

De Edge zou ondersteuning bieden voor 4G LTE, NFC en Bluetooth 4.0. Via MHL kan je de telefoon aan een HDMI-monitor hangen, zodat je de Ubuntu-smartphone ook in een volwaardige desktopomgeving kan gebruiken.

Canonicals Edge-smartphone draait zowel op het nieuwe Ubuntu voor smartphones als op Androi,d en zal op regelmatige tijd van software-updates worden voorzien. Het bedrijf belooft de telefoon minstens drie jaar lang te ondersteunen.

Op het moment van schrijven heeft Canonical al 3,2 miljoen dollar binnengehaald, ofwel tien procent van het totale bedrag. De campagne loopt af op 21 augustus 2013. Meer dan 5.000 mensen hebben reeds een voldoende hoog bedrag gefinancierd om binnenkort zelf een Edge-smartphone in ontvangst te mogen nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business