Nieuws

Twitter krijgt knop voor melden misbruik

Twitter geeft gebruikers meer middelen in handen om bedreigende en beledigende tweets te melden. Niet genoeg, vinden Britse actievoerders.

Twitter introduceert de meldknop na een reeks dreigende en agressieve tweets die ophef veroorzaakten in Groot Brittannië. Verschillende vrouwelijke journalisten, een campagnevoerster en een politica werden op Twitter bedreigd met verkrachting en bomaanslagen.

De netwerksite zei in eerste instantie dat het vrijwel onmogelijk is om misbruik van Twitter te weren, maar kwam daar dit weekeinde op terug. Het Britse hoofd van Twitter, Tony Wang, bood zijn verontschuldigingen en kondigde dit weekeind op de lokale blog enkele vernieuwingen aan.

Een van de bedreigde journalisten, Caroline Criado-Perez, startte een petitie om een knop op Twitter te krijgen waarmee misstanden direct kunnen worden afgevlagd. Zij krijgt haar zin: het Amerikaanse bedrijf introduceert een dergelijke knop in zijn iOS-app en mobiele website en belooft dat binnenkort ook de reguliere webversie en andere apps aan de beurt zijn. Ook heeft Twitter zijn regels van goed gedrag aangescherpt.

Wang belooft daarnaast dat het meer werknemers zal inzetten voor het aanpakken van misbruik en zal gaan samenwerken met UK Safer Internet Centre om meer informatie te geven over veiligheid online.

Criado-Perez is blij met de wijzigingen, maar wil desondanks dat Twitter meer doet om overtreders e stoppen. “Op dit moment ligt de nadruk op het slachtoffer, die vaak onder intense druk meldingen moet doen, in plaats van dat Twitter de overtreder opspoort en afstopt”, zei ze tegen de Britse krant The Independent.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business