Nieuws

NSA betaalde techbedrijven voor medewerking Prism

Google, Facebook, Yahoo en Microsoft kregen hun onkosten voor overheidssurveillantie vergoed, zo bericht de Britse krant The Guardian uit lekken van klokkenluider Edward Snowden.

Technologiebedrijven zoals Google, Facebook, Yahoo en Microsoft hebben geld gekregen van de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency om de kosten te vergoeden die ze moeten maken om mee te werken aan het surveillantieprogramma Prism. Dat bericht de Britse krant The Guardian.

Een uitspraak van de geheime rechtbank Foreign Intelligence Surveillance Court oordeelde dat het ongrondwettelijk is om gegevens uit het buitenland in te zamelen als de binnenlandse content niet uitgefilterd kon worden. De NSA heeft hard gewerkt om weer wettelijk in orde te geraken.

[related_article id=”161452″]

The Guardian zegt het volgende over de documenten van Snowden:

Een stuk uit de top secret nieuwsbrief van de NSA uit december van 2012, onthult de gigantische kost [die gepaard gaat met het respect voor de wet]. “De problemen van vorig jaar resulteerden in meerdere uitbreidingen van de vervaldata van certificaten. Dat kost miljoenen dollars voor Prism-providers om zo’n uitbreiding te implementeren –kosten opgenomen door de Special Source Operations.”

Special Source Operations wordt door Snowden omschreven als een kroonjuweel van de NSA. Het beheert alle surveillantieprogramma’s die steunen op partnerschappen met telecom- en internetproviders om aan de communicatiegegevens te kunnen. Prism is er daar een van.

The Guardian zegt dat de onthulling nieuwe vraagtekens zet bij de relaties die bedrijven hebben met de NSA. Yahoo en Microsoft zeggen echter dat ze gewoon gehoorzamen aan de wetten. “Microsoft voldoet enkel aan gerechtelijke bevelen omdat het een wettelijk bevel is, niet omdat we ervoor betaald worden”, zegt een woordvoerder. Herlees die quote nog eens goed, je zal merken dat Microsoft helemaal niet ontkent dat het betaald wordt door de NSA. Het bedrijf voegt er wel aan toe dat de discussie beter geïnformeerd zou verlopen als zij en andere providers meer informatie mogen delen, waaronder statistieken over het aantal bevelen dat ze krijgen.

De woordvoerder verwees ook naar een puntje uit de veelgestelde vragen op Microsofts 2012 Law Enforcement Requests Report:

Vraagt Microsoft geld aan de ordehandhavers voor het verschaffen van data en content?

Ja. Volgens de Electronic Communications Privacy mag Microsoft een terugstorting vragen van de kosten die horen bij een valide verzoek van de Amerikaanse ordehandhavers. We rekenen daarbij enkel tarieven die overeenstemmen met die uit de sector en enkel in gevallen van een wettelijke vraag. Bij noodgevallen en gekende onderzoeken naar kindermisbruik vragen we niets.

Yahoo zei in een mededeling dat de federale wet vereist dat “de Amerikaanse overheid providers vergoedt voor kosten die voorkomen bij gedwongen wettelijke processen opgelegd door de overheid. We hebben terugstorting gevraagd zoals deze wet voorziet.

Facebook heeft The Guardian verteld dat het “nooit een compensatie gekregen heeft in verband met een gegevensverzoek van de overheid”.

Google heeft het volgende statement verzonden naar The Guardian: “We wachten het antwoord van de Amerikaanse overheid af om meer gegevens over de verzoeken te mogen publiceren. Die zullen aantonen onze overeenstemming met de Amerikaanse veiligheidswetten niet in de buurt komt met de wilde claims die vandaag in de pers worden gemaakt.” (Google ontkent in een mail aan CNet zelfs dat het deel uitmaakt van Prism.)

Alle vier de bedrijven zijn deel van de 63 bedrijven, handelsorganisaties en burgerrechtenorganisaties die aan President Barack Obama en het Amerikaanse Congres vragen dat er meer details vrijgegeven mogen worden over de verzoeken van gebruikersinformatie. Google, Microsoft en Yahoo hebben ook individuele verzoeken lopen.

De vermoedens over de betrokkenheid van techbedrijven worden aangewakkerd door de eerste rapporten over Prism in The Guardian en The Washington Post. Die zeiden dat de NSA directe toegang heeft tot de servers van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business