Nieuws

Het einde van mediaspeler Winamp

Wat ooit de populairste mediaspeler was, haalt de feestdagen van 2013 niet meer.

Het doek valt voor Winamp. De ooit zo populaire mediaspeler wordt na vijftien jaar niet meer verder ontwikkeld, zo lezen we op de gelijknamige website.

Winamp.com en alle bijhorende webdiensten zijn vanaf 20 december niet meer beschikbaar. Ook kun je de software vanaf dan niet meer downloaden. De mensen achter Winamp bedanken hun gebruikers voor vijftien jaar steun, en roepen fans op om de laatste versie voor bovengenoemde datum af te halen.

Winamp werd geschapen door de firma Nullsoft van Justin Frankel en zag in 1997 het levenslicht als shareware. De software groeide snel uit tot meest gebruikte mediaspeler en zelfs een van de bekendste Windowsprogramma’s.

Nullsoft werd twee jaar later overgenomen door AOL. In een interview met Ars Technica wijt Rob Lord, ex-directeur van Winamp, de teloorgang aan mismanagement door AOL. Volgens hem had de mediaspeler vandaag de status van Apples iTunes kunnen bezitten.

Toch zou Winamp nog altijd enkele miljoenen gebruikers hebben, en een jaar jaaromzet van zes miljoen Amerikaanse dollars. In 2010 verscheen nog een versie voor Android, een jaar later volgde er eentje voor Mac.

Op een petitie gericht aan AOL op change.org om de mediaspeler in leven te houden of de broncode beschikbaar te stellen, is echter maar zuinig gereageerd. Amper 900 mensen hebben deze tot dusverre ondertekend.

Verstokte gebruikers moeten nu noodgedwongen uitzien naar een alternatief. Een van de opties is het sterk op Winamp lijkende Aimp3.

Update 22-11:
De website Techcrunch meldt dat Microsoft in onderhandeling is met AOL voor een overname van Winamp, plus streamingdienst Shoutcast. Maar de softwaregigant wil niet op dat bericht reageren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business