Nieuws

Valve toont eerste Steam Machines

Met zijn Steam Machines, spelconsoles die draaien op Linux, richt Valve duidelijk zijn vizier op de Xbox One en PlayStation 4.

De Steam Machine van Alienware

Nadat het al grondig de distributie van pc-spelletjes op zijn kop zette met zijn online Steam-winkel, is Valve helemaal klaar om in de hardwarebusiness te stappen. Het bedrijf heeft daarvoor het Steam Machine-platform ontwikkeld, een combinatie van spelconsole-achtige hardware en controllers, waarop pc-games kunnen gespeeld worden die werden gekocht in de Steam-winkel.

Eerste prototypes

Het platform werd vorig jaar aangekondigd en nu, op de CES in Las Vegas, heeft het bedrijf de eerste samenwerkingen aangekondigd met fabrikanten die hun eigen Steam Machines gaan bouwen en verkopen. Er werden vroege prototypes getoond van bedrijven als Dell, Maingear, Falcon Northwest en OriginPC. Een volledig overzicht vind je hier.

[related_article id="160734"]

Valve had eerst zelf een klein aantal Steam Machines gebouwd en deze uitgeleverd aan ontwikkelaars en beta-testers. Of het daarmee zal doorgaan en ook zelf machines zal gaan bouwen en leveren, is nog niet beslist, zo klinkt het. De controller zal wel apart verkrijgbaar worden in de toekomst, al is nog niet helemaal duidelijk wanneer.

Spelletjes streamen vanop de pc

Volgens Valve-CEO Gabe Newell zijn er nu al zowat 250 spelletjes beschikbaar voor het SteamOS en draaien die op de Steam Machines. Andere spelletjes, waaronder heel wat A-titels voor de pc, worden ook speelbaar, maar enkel wanneer je ze ‘streamt’ via een Windows-pc naar de console.

Dat is een vrij gecompliceerde omweg (ongeveer net zoals er op de Nvidia Shield pc-spelletjes draaien), maar zo kan je wel games vanop je huidige pc op een groot scherm spelen, zonder dat je met kabels moet gaan zeulen.

Vanaf 400 euro

Bij de Steam Machines die op de persconferentie van Valve werden getoond, zaten machines als de Alienware Steam Machine van Dell, de Origin PC Chronos en de Maingear Spark, een gloednieuw ontwerp waarvan nog geen prototype beschikbaar was. De pc van Maingear bestaat uit doodgewone pc-componenten en is een dual boot-machine, je kan er zowel Windows 7 of Windows 8 als SteamOS op draaien.

De eerste Steam Machines zullen in de tweede helft van 2014 beschikbaar worden en moeten ongeveer hetzelfde gaan kosten als de huidige generatie spelconsoles, rond de 400 à 500 euro dus. De dualboot-machines, zoals de Origin PC Chronos, worden net wat duurder en zullen evenveel kosten als een echte game-pc. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business