Nieuws

De doorbraak van de chief data officer

Zijn functieomschrijving is nog vaag, maar dit jaar zal hij zijn opmars maken. Verwelkom de chief data officer.

Welke plek hij of zij binnen een management precies gaat innemen is misschien nog vaag, maar dit jaar zal de CDO zijn opmars maken. En dan bedoelen we niet de chief digital officer maar de chief data officer.

Een kwart van de multinationals heeft eind 2014 een chief data officer aangesteld, zo voorspelt een analist van marktonderzoeker Gartner. In haar blog beschrijft Debra Logan hoe steeds meer internationaal opererende ondernemingen zo’n CDO aanstellen.

Eerst in financiële sector
Wat een CDO doet is in dit vroege stadium natuurlijk nog niet uitgekristalliseerd, en de functie zal bij elk bedrijf anders worden ingevuld. Een CDO lijkt binnen een bedrijf de verantwoordelijkheid te gaan dragen voor de keuze welk soort gegevens en informatie zijn werkgever wil vastleggen, bewaren en exploiteren.

Volgens Logan bestaan er momenteel nog maar zo’n honderd CDO’s. Dat is al twee keer zoveel als in 2012, maar eind dit jaar zal deze functie bestaan bij een op de vier grote internationale ondernemingen, zo verwacht de Gartner-analist.

De meeste CDO’s, twee op de drie, worden in dienst genomen bij Amerikaanse bedrijven. Twintig procent zit in Groot-Brittannië. Een op de vier CDO’s is nu een dame; dat is twee keer zoveel als bij de voor systemen verantwoordelijke CIO, de chief information officer, merkt Gartner op.

De nog jonge functie komt vooralsnog voor bij banken, overheden en verzekeringsmaatschappijen, ook in die volgorde. Maar de oversteek naar andere sectoren zal dit jaar gemaakt worden, weet Logan. "We zagen in 2013 al de eerste benoemingen in de reclame-industrie", zegt ze.

CIO krijgt ruimte
De analist voegt eraan toe dat CIO’s de opkomst van de CDO niet als een bedreiging voor hun eigen rol binnen de onderneming moeten zien. Het stelt ze juist in staat om minder te focussen op datamanagement. "CIO’s moeten de CDO zien als een verwant en een partner die data bestuurt en die daar de kennis, achtergrond en vaardigheden voor heeft. Dit geeft CIO’s de kans zich beter toe te leggen op de meer-dan-voltijds job die ze toch al hebben", aldus Debra Logan.

 

(Beeld: Stephen VanHorn)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business