Nieuws

Welke smartphone surft het snelst op 4G?

Volgens de Finse Aalto-universiteit downloadt geen enkele telefoon sneller gegevens dan de G2 van LG.

Nu smartphones vooral gebruikt worden om online te surfen, weten de meeste consumenten wel dat downloadsnelheden belangrijk zijn. Bepalen echter welke fabrikant de beste snelheden biedt, was tot nog toe niet zo eenvoudig te achterhalen.

De universiteit van Aalto in Finland wil dat probleem oplossen. De onderzoekers van de instelling hebben een speciale app gemaakt, Netradar genaamd, om downloadsnelheden op te meten en die getest op 150 smartphones met de besturingssystemen Android, iOS, Windows Phone, MeeGo en Symbian.

Snelheidskampioen
De snelheidskampioen uit de studie blijkt de LG G2 te zijn, die sinds september te koop is en een downloadssnelheid tot 103 Mbps laat optekenen. Ook de Samsung Galaxy S4 4G+, de Galaxy Note 3, de Nokia Lumia 920, de Sony Xperia Tablet Z, de iPhone 5S en de Nokia Lumia 925 halen snelheden boven de 90 Mbps. Dit zijn dan uiteraard ook allemaal LTE-smartphones.

[related_article id=”161563″]

Daarna volgenden in dalende volgorde: de Google Nexus 5, de Lumia 820, de Sony Xperia V en de Samsung Galaxy S4 mini. Al deze telefoons halen snelheden boven 80 Mbps.

Heel veel parameters in het spel
Het onderzoek is een interessante aanvulling op andere studies, zoals die van OpenSignal, een Britse firma die statistieken opmaakt over gemiddelde downloadsnelheden van telefoonoperatoren over de hele wereld. “Wat daarin echter ontbreekt is dat ook de gsm zelf een serieuze invloed kan hebben op de downloadsnelheid”, zegt Jukka Manner van Aalto University. “Anderen praten over signaal- en netwerkkwaliteit, maar wat wij wilden aantonen is dat problemen met het downloaden ook aan je apparaat kunnen liggen.”

Tegelijk waarschuwt de professor ook dat mobiele verbindingen hoogst afhankelijk zijn van de locatie, signaalsterkte, netwerktype, netwerkverzadiging en het data-abonnement van de gebruiker, waar een bepaalde snelheidslimiet kan op staan.

Wie zelf zijn smartphone wil testen en vergelijken: de Netradar-app is beschikbaar in de verschillende downloadwinkels van Apple, Google, Nokia en Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business