Nieuws

Turken mogen weer op Twitter

De rechtbank in Ankara verbiedt voorlopig de blokkade van Twitter door de Turkse regering.

Turkse burgers kunnen weer tweeten. De rechtbank in Ankara heeft de blokkade van Twitter door de overheid opgeschort.

De Turkse telecomautoriteit TIB haalde Twitter eind vorige week uit de lucht op aandringen van premier Erdogan. Op de microblog worden hij en zijn ambtenaren regelmatig beschuldigd van corruptie.

De eerste minister beloofde eerder al dat hij Twitter helemaal zou “wegvagen”. En ook van andere sociale media is hij geen fan. Vlak voor de Turkse lokale verkiezingen afgelopen weekend verduidelijkte hij tegenover persbureau Reuters nog eens waarom. “Ik snap niet waarom mensen met gezond verstand dit Facebook, YouTube en Twitter kunnen verdedigen. Daar worden allerleid leugens verteld.”

De bekende sociale media worden al sinds de opstand in Istanbul vorig jaar benut door Erdogans politieke tegenstanders. Afgelopen vrijdag werd Twitter geblokkeerd, omdat de dienst volgens de Turkse regering verzuimd had om beschuldigingen van corruptie te verwijderen. Gebruikers wisten de blokkade niet alleen makkelijk te omzeilen (bijvoorbeeld via sms), een aantal van hen stapte ook naar de rechtbank met de klacht dat deze illegaal en ongrondwettelijk is.

Vandaag geeft de rechtbank in Ankara hen voorlopig gelijk. TIB moet de toegang tot Twitter herstellen, zo meldt Associated Press. Tv-zender NTV zegt dat dit vandaag nog zal gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business