Nieuws

Nederland betaalt miljoenen voor verlengde XP-support

In navolging van het Verenigd Koninkrijk sluit ook de Nederlandse overheid een miljoenendeal met Microsoft om ondersteuning voor systemen met Windows XP nog een jaar te waarborgen.

De Nederlandse regering het een miljoenendeal gesloten met Microsoft, zodat het bedrijf ondersteuning blijft leveren voor Windows XP. Dit blijkt uit een artikel op DutchNews.nl.

Volgens het artikel verzekert de deal ondersteuning voor tussen 34.000 en 40.000 Nederlandse ambtenaren die nog tot januari volgend jaar gebruikmaken van Windows XP. Dat is het moment dat de overheidscomputers overgaan naar een nieuw systeem.

[related_article id=”161452″]

Microsoft stopt morgen met alle beveilingsupdates en de technische ondersteuning voor Windows XP. Degenen die het besturingssysteem na die datum blijven gebruiken stellen zichzelf bloot aan gevaar.

Verenigd Koninkrijk
De stap van de Nederlandse regering lijkt grotendeels op de deal die Microsoft eerder al sloot met de Britse overheid. Onlangs werd bekend dat de Engelsen meer van 5,6 miljoen pond (6,8 miljoen euro) betalen voor de verlenging van de ondersteuning voor Windows XP met een jaar. Ook zijn veel Britse bedrijven nog niet klaar voor een overstap.

Door de deal levert Microsoft nog beveiligingsupdates voor XP, Office 2003 en de Exchange 2003-software waar de Britse overheidsfunctionarissen nog steeds dagelijks gebruik van maken. In het Verenigd Koninkrijk verwacht de overheid rond april 2015 volledig van Windows XP afgestapt te zijn.

Meer recent systeem
Volgens Microsoft dienen mensen met Windows XP te beseffen dat hun pc na 8 april niet meer beschermd wordt. En dat ze moeten overwegen over te stappen naar een meer recent en wel ondersteund besturingssysteem.

In een verklaring laat de softwaregigant weten dat miljoenen bedrijven en consumenten het reeds twaalf jaar oude besturingssysteem nog steeds gebruiken. Volgens Jason Lim, hoofd van de Windows zakelijke groep, stellen deze mensen zich bloot aan risico"s.

“Het is heel belangrijk dat mensen met pc"s waarop nog steeds XP draait beseffen dat het om meer gaat dan alleen upgraden naar iets nieuws”, liet Lim vorige maand optekenen. “Het is om je computer te beschermen, zeker wanneer je internet gebruikt. Windows XP is niet ontworpen voor de tijd waarin we nu leven, waarin we altijd verbonden zijn met het internet en elkaar.”

Down under
Al in oktober 2012 waarschuwde de Australische overheid haar afdelingen dat Microsoft per 8 april 2014 zou stoppen met de ondersteuning voor Windows XP Service Pack 3 en Office 2003. In een verklaring van de Department of Defence"s Cyber Security Operations Centre uit 2012 is te lezen dat de systemen gevaar lopen als ze niet voor die datum upgraden.

De Australische regering laat weten dat de afdelingen en agentschappen voor een extra bedrag een deal kunnen sluiten met Microsoft-ondersteuning voor het XP-systeem na 8 april. De kosten hiervoor zijn hoger dan de reguliere ondersteuning en nemen in de loop der tijd alleen maar toe.

Hoewel de Australische overheid al lange tijd bezig is met het afstappen van Windows XP, zijn veel bank over de hele wereld nog niet zover. Veel pinautomaten draaien op het XP Embedded-systeem. Microsoft geeft de banken tot januari 2016 om te upgraden voordat de kraan dichtgaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business