Nieuws

Qualcomm onthult volgende generatie mobiele processors

Snapdragon 808 en 810 worden het hart van de smartphones van volgend jaar . De specificaties beloven een mooie sprong vooruit voor de premiumtelefoons van 2015.

Qualcomm, het bedrijf dat hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is voor de ingewanden van jouw smartphone, zet zijn lijn van Snapdragon-socs (system on a chip) voort met de Snapdragon 808 en 810. Socs zijn chips met daarop een variatie aan geïntegreerde gespecialiseerde rekeneenheden zoals CPU’s, GPU’s en ISP’s. Zulke chips vormen het hart van een moderne smartphone.

Qualcomm prijst de nieuwe Snapdragons aan als rekeneenheden speciaal voor premium-smartphones. Door te kijken wat de nieuwe chipsets aankunnen krijgen we een mooi beeld van de capaciteiten van de toestellen van de nabije toekomst.

Beide processors zijn gefabriceerd met 20nm-technologie en maken gebruik van een vierde generatie modem, goed voor verbindingssnelheden tot 300 Mbps. Ze zijn allebei uitgerust met uitgebreide multimediacapaciteiten en ondersteunen 64-bit.

De Snapdragon 810 is de krachtigste van de twee en bijgevolg de krachtigste mobiele processor die Qualcomm ooit fabriceerde. Twee Image Signal Processors (ISP’s) op de chip kunnen overweg met camera’s tot 55 MP en staan garant voor 4K opnames. De chip ondersteunt de 64-bit quadcore ARM Cortex A57 en A53-CPU’s.

De nieuwe Adreno 430 GPU zorgt voor ingebouwde ondersteuning van schermen met 4K-resolutie en presteert tot 30 procent beter dan zijn voorganger, de Adreno 420, zonder meer energie te gebruiken. Het energiegebruik daalt zelfs met 20 procent, goed nieuws voor de batterijduur van je toekomstige telefoon.

Met Snapdragon 810 introduceert Qualcomm bliksemsnel LPDDR4-geheugen en 2-stream 801.11ac, wat wifi-prestaties aanzienlijk moet verbeteren.

De Snapdragon 808 is eveneens erg krachtig, zij het net iets minder. Video-ondersteuning blijft beperkt tot een iets bescheidener 2K. GPU van dienst is de nieuwe Adreno 418, die een stuk sneller en zuiniger is dan voorganger Adreno 330.

Snapdragon 808- en 810-processors verschijnen waarschijnlijk begin volgend jaar in de eerste high-end vlaggenschiptelefoons. Welke dat zullen zijn, en in welke mate fabrikanten op deze stevige specificaties kunnen inspelen, blijft dus nog even afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business