Zo kan je door Google worden vergeten

Wie zoekresultaten waarin zijn naam voorkomt door Google wil laten verwijderen, kan daar voortaan een formulier voor invullen.

Google heeft een formulier online geplaatst waarmee gebruikers de internetreus kunnen vragen om zoekresultaten waarin hun naam voorkomt te verwijderen.

De maatregel volgt op een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Hof oordeelde dat gebruikers het “recht hebben om te worden vergeten” door online zoekmachines en dat verzoeken om zoekresultaten te verwijderen moeten worden ingewilligd indien die “ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt” zijn.

[related_article id=”158578″]

Google heeft veel kritiek op de uitspraak en noemt hem teleurstellend, maar geeft gebruikers nu wel de kans om via een online formulier eenvoudig een verzoek tot verwijdering in te dienen. Het formulier vraagt je persoonlijke gegevens, welke resultaten je wilt laten verwijderen en een motivatie voor je verzoek. Om misbruik tegen te gaan wordt ook een scan van je identiteitskaart gevraagd. Het formulier kan ook worden ingevuld door iemand die een relatie heeft met de betrokkene, zoals een partner of advocaat.

Een correct ingevuld formulier leidt nog niet automatisch tot een inwilliging van het verzoek. Elk verzoek wordt door Google aan een team experten voorgelegd dat zal evalueren of de resultaten verouderde informatie bevatten en of de informatie van openbaar belang is. Zo wil Google “de privacyrechten van het individu in evenwicht brengen met het recht van het publiek op op de hoogte te zijn van bepaalde informatie.”

Als een verzoek wordt goedgekeurd, zullen de zoekresultaten van alle Google-sites binnen de Europese Unie verdwijnen. In een verklaring tegenover CNet zeggen de advocaten van Google dat het “absurd” zou zijn om de informatie ook uit Amerikaanse zoekresultaten te verwijderen, omdat de Europese wetgeving daarop niet van tel is.

europagooglejuridischnieuwsprivacyrechtzoekresultaat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals