12.000 Europeanen vragen Google om vergeten te worden

Google heeft al minstens 12.000 verzoeken ontvangen om zoekresultaten te verwijderen sinds de lancering van zijn "vergeetformulier" eind vorige week.

Beeld: antb / Shutterstock.com

Op één dag tijd heeft Google al meer dan 12.000 verzoeken ontvangen van Europeanen die graag door de zoekmachine willen worden vergeten. Dat blijkt uit de reactie van een Duitse woordvoerder van Google tegenover persagentschap AFP.

Eind vorige week heeft Google met tegenzin een “vergeetformulier” online gezet om tegemoet te komen aan de uitspraak van het Europese Hof van Justitie enkele weken geleden. Het Hof is van oordeel dat verzoeken van burgers om zoekresultaten over hun persoon te verwijderen, moeten worden ingewilligd indien die “ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt” zijn.

[related_article id=”158578″]

Na de uitspraak ontving Google reeds een aantal verzoeken van enkele individuen, maar nu er een officieel formulier beschikbaar is, stromen de aanvragen massaal binnen. Google zal elk verzoek individueel behandelen en ter evaluatie aan een team van experten voorleggen, om te garanderen dat “de privacyrechten van het individu in evenwicht zijn met het recht van het publiek om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie.”

Als een verzoek wordt goedgekeurd, zullen de zoekresultaten van alle Google-sites binnen de Europese Unie verdwijnen. De zoekresultaten blijven buiten Europa wel gewoon vindbaar, bijvoorbeeld via de Amerikaanse website van de zoekmachine. Daarop is de Europese wetgeving namelijk niet van toepassing.

Update 03/06: Volgens The Wall Street Journal hebben ondertussen al zo"n 40.000 Europeanen een verzoek ingediend bij Google om te worden vergeten. Dat komt neer op ongeveer 10.000 aanvragen per dag.

europagooglejuridischnieuwsprivacyrechtzoekresultaat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals