iOS 8 verandert iPhone in afstandsbediening voor je huis

Apples HomeKit, een functie in iOS 8, verandert je iPhone in een afstandsbediening voor slimme apparaten in je woning.

Apple heeft maandag, op de eerste dag van zijn jaarlijkse WWDC-ontwikkelaarsconferentie, de sluier gelicht van iOS 8. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem introduceert onder meer HomeKit, een softwareplatform voor huisautomatisering.

HomeKit verandert je iPhone in een afstandsbediening voor de slimme apparaten in je huis. De bediening gebeurt hoofdzakelijk met stemcommando’s via Siri en de software kan verschillende toestellen in groepen organiseren, zodat ze met één commando kunnen worden bediend. “Maak alles klaar om naar bed te gaan,” zou zo bijvoorbeeld de lichten kunnen uitdoen en de deuren vergrendelen.

[related_article id=”158256″]

De technische details bleven schaars, maar Apple heeft een certificatieprogramma uitgerold om aan te geven welke producten de nieuwe functionaliteit ondersteunen. Tot de huidige partners behoren onder meer Netatmo, producent van slimme weerstations, en Philips, dat met zijn Hue-lampen actief is op de markt van huisautomatisering.

HomeKit klinkt als een ambitieuze poging van Apple om de markt van huisautomatisering te harmoniseren. Slimme apparaten kunnen vandaag vaak slecht met elkaar communiceren door beperkte compatibiliteit, waardoor je zelf veel werk hebt om alles aan de praat te krijgen. Door een protocol te introduceren dat al deze apparaten laat samenwerken en bedienen via de iPhone, kan Apple orde op zaken stellen en voet aan de grond krijgen in deze nieuwe markt. Eerder dit jaar zette grote concurrent Google ook reeds zijn eerste stappen in dit domein met de overname van Nest, een producent van slimme thermostaten en rookmelders.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business