Nieuws

ARM gaat voluit voor internet der dingen

Hoewel ARM uitgroeide tot de wereldleider in chipsets voor smartphones en tablets, kondigt het bedrijf aan dat het zwaar wil inzetten op processors voor het internet der dingen.

Het handelsmerk van ARM is de familie van Cortex-A-processoren. In meer dan 95 procent van de tablets en smartphones ter wereld klopt een hart van de hand van ARM, en wie geïnteresseerd is in de ingewanden van zijn of haar mobiel toestel heeft ongetwijfeld al van de Snapdragon gehoord.

Daarom is het enigszins verrassend dat ARM plant om zich te focussen op de minuscule Cortex-M-processors. Dat kondigt het bedrijf aan op de Computex-conferentie in Taiwan. De kleine Cortex-M is niet gemaakt voor smartphones, maar moet rekenkracht geven aan sensoren, smartwatches en andere wearables.

[related_article id=”161563″]

Volgens Ian Drew van ARM is die markt nu al erg groot. Er bestaan al meer dan een miljard verbonden toestellen, maar toch ziet het bedrijf de sector in de komende jaren nog sterk groeien. De kleine M-kernen hebben echter ook hun nut in het vertrouwde domein van smartphones.

Nieuwe telefoons krijgen alsmaar meer gespecialiseerde functies en gaan nooit meer helemaal in slaap. Om die basisfunctionaliteit te behouden en energie te besparen maken fabrikanten gebruik van de kleine en erg zuinige Cortex-M. Hoe klein de Cortex-M wel is, wordt duidelijk met deze illustratie van tijdens de persconferentie. We zien hieronder een M0+-processor op een golfbal.

De kleine processors hebben ongetwijfeld nog heel wat toepassingen die in de toekomst aan het licht zullen komen. ARM wil immers een onmisbaar onderdeel van het internet der dingen worden, waar zowat alle denkbare toestellen uitgerust zijn met een processor en een internetverbinding.

Met de onderlinge compabiliteit tussen de grotere Cortex-A, de kleine Cortex-M voor in sensoren en de Cortex-R voor 3G en 4G werkt ARM aan een sterk ontwikkeld ecosysteem van op elkaar afgestemde hardware, waarmee de competitie moeilijk zal kunnen concurreren.

ARM kondigt geen nieuw processordesign aan op Computex, maar laat wel weten een splinternieuw ontwerpcentrum op te richten in Taiwan dat zich volledig op de ontwikkeling van volgende generatie Cortex-M-kernen moet storten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business