Nieuws

AMD’s Kaveri-processor komt naar de laptop

AMD brengt zijn Kaveri-APU naar laptops. De vraag is of de mobiele chips Intel de loef kunnen afsteken.

De Kaveri-APU krijgt een mobiele variant. Dat kondigt AMD aan op de Computexconferentie in Taiwan.

Een APU onderscheidt zich van een CPU door niet alleen overweg te kunnen met rauwe rekenkracht maar ook gespecialiseerd te zijn in andere soorten berekeningen. In het geval van Kaveri gaat het om een chip met vier CPU-kernen en acht GPU-kernen, oftewel, twaalf rekenkernen zoals AMD het graag verkoopt.

[related_article id=”161563″]

De Kaveri-APU’s hebben als doel om volwaardig entertainment en rudimentair gamen mogelijk te maken tegen een scherpe prijs. De chip kan overweg met 4K-resoluties, heeft knappe surroundtechnologie en biedt verbeterde gameprestaties tegenover vorige generaties met dank aan AMD’s Mantle (een alternatief voor DirectX).

Papier

Op papier zien de prestaties van laptops met Kaveri er erg degelijk uit. AMD vergelijkt de A10-7300 Kaveri-APU met Intels i5-4200U Haswellprocessor en lijkt erg goed uit die vergelijking weg te komen. Natuurlijk is de i5 niet bepaald het paradepaardje van Intel, maar aangezien Kaveri budgetvriendelijk heet te zijn gaat de vergelijking wel op.

In het dagelijks gebruik moet een gebruiker het voordeel van een Kaveri-APU tegenover een Intel i5-CPU op heel wat manieren waarnemen. Zou maakt AMD zich sterk dat afbeeldingen 80 procent sneller laden met zijn chip, wat wil zeggen dat grote mappen veel sneller geladen worden met miniatuurweergaves. Ook voor de Photoshopgebruiker biedt de APU stevige voordelen.

Toch is voorzichtigheid geboden. In de praktijk draagt Intel nog steeds de broek in de relatie met AMD. De CPU/GPU-combinaties van Intel, met name Sandy Bridge, Ivy Bridge en Haswell bleken vaak sneller, en dat zonder een meerprijs. Op de desktop biedt Intel nog steeds meer computerkracht voor minder geld in vergelijking met Kaveri. Om te zien hoe de chip presteert in laptops moeten we nog even wachten totdat fabrikanten ook mobiele toestellen met Kaveri op de markt brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business