Nieuws

Tizen moet alle elektronica overnemen

Samsungs nieuwe OS, Tizen, moet het besturingssysteem naar keuze worden voor zowat alle elektronica, van telefoons tot tv's.

Tizen is een gloednieuw besturingssysteem dat ontwikkeld wordt door Samsung. Het OS moet de strijd aangaan met Android. Opvallend, aangezien Samsung met voorsprong de grootste verkoper van Androidtoestellen is.

Het bedrijf wil echter minder afhankelijk worden van Googles besturingssysteem en Tizen moet daartoe de weg plaveien.

Samsung beperkt zich met Tizen niet tot smartphones, dat bleek duidelijk tijdens de ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. De elektronicagigant toonde naast telefoons wearables, fototoestellen en zelfs tv’s waarop het besturingssysteem draait.

[related_article id=”161563″]

Samsung hoopt zo een overkoepelend ecosysteem voor Tizen te creëren, en wordt daarbij gesteund door Intel. Samsung is in theorie in de unieke positie om een besturingssysteem op die manier populair te maken. Het bedrijf maakt immers zowat alles wat op elektriciteit werkt.

In de praktijk ligt het anders. De verschillende afdelingen van Samsung zijn sterk autonoom: de tv-afdeling werkt niet noodzakelijk nauw samen met de smartphone-afdeling.

Ontwikkelaars
Tizen zou heel wat voordelen hebben. Camera’s met het OS, zoals de NX2000 en NX30, zouden bijvoorbeeld een stuk minder batterij verbruiken, maar zeker de onderlinge compabiliteit tussen verschillende toestellen is een groot pluspunt. Zo kan een Gear 2 met Tizen probleemloos communiceren met de pas aangekondigde Tizen Z-telefoon of een Tizen-tv.

De vraag blijft maar of al deze voordelen volstaan. Zonder enthousiaste ontwikkelaars mag een besturingssysteem nog zo goed zijn, geen haan zal ernaar kraaien. Op de conferentie in San Francisco waren naar verluidt 1.400 mensen aanwezig, meer dan Samsung en Intel naar eigen zeggen hadden verwacht. Toch is de Tizen-appstore nog erg leeg: zelfs grote namen als Facebook en Whatsapp ontbreken.

Hoe Tizen zal evolueren blijft afwachten. Enerzijds zien we hoe moeilijk Microsoft het heeft om zijn Windows Phone populair te maken, anderzijds heeft Samsung zo’n enorme portfolio aan producten dat het bedrijf uniek geplaatst is om een project als Tizen te doen slagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business