De nieuwe Google Fit-dienst werkt samen met apparaatjes van Adidas, Nike, Runkeeper en nog andere fabrikanten.

Net zoals Apple ziet ook Google veel toekomst in fitnesstrackers. En net zoals Apple bouwt ook Google een dienst om dit soort toestelletjes met elkaar te laten praten.

Google Fit, zoals de nieuweling heet, helpt gebruikers om hun gezondheidsdoelstellingen bij te houden en dat over verschillende draagbare apparaten en platformen.

 

Toegang tot gezondheidsinformatie
“Fit doet iets aan de complexiteit wanneer je met meerdere informatiebronnen werkt”, zegt productmanager Ellie Powers van Google. Als de gebruikers daar toestemming voor geven, zullen ook ontwikkelaars toegang krijgen tot een fikse informatiestroom over hun gezondheid. Volgens Powers moet dat betere apps opleveren.

Google Fit volgt in de voetstappen van Healthkit, een soortgelijk platform van Apple. Bij de voorstelling daarvan, vorige maand, zei Apple dat HealthKit een dienst is die allerlei soorten informatie bijhoudt, van fitnessdoelen tot gezondheidsdetails.

Volgens Google moet Fit een soort hub worden waar de apps van dit soort apparaatjes gegevens kunnen uitwisselen. Nikes Fuel-platform zal bijvoorbeeld in staat zijn om data naar Fit te sturen, waardoor app-ontwikkelaars er toegang toe krijgen voor hun software. Google zegt ook samen te werken met Adidas, Runkeeper en andere bedrijven.

Veel interesse voor gezondheid
Gezondheid staat de laatste tijd wel meer in de belangstelling van de technologiegiganten. Het aantal fitness-gadgets is al niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Samsung verkoopt bijvoorbeeld de Gear Fit en Jawbone heeft met Up zijn eigen lijn van trackers. Andere bedrijven maken hartmonitors, draadloze bloeddruksensoren en zelfs weegschalen die naadloos moeten integreren met smartphones en digitale diensten.

Een bètaversie van Fit zal waarschijnlijk binnen enkele weken beschikbaar zijn voor het grote publiek.