Nieuws

Dell-laptop ontploft tijdens spelletje

Het spelletje spider solitaire van een bejaarde Amerikaanse vrouw eindigde op een knaller toen haar laptop in een bom veranderde en ontplofte.

Aan lithium-ionbatterijen is een inherent risico verbonden. Hoe veilig ze ook zijn, echt honderd procent explosiebestendig zijn de dingen nooit. Dat ontdekte de 72-jarige Loretta Luff uit Philadelphia in de VS toen haar Dell-Laptop de lucht in vloog.

De dame was afgelopen zondag bezig haar mails te checken en genoot van een potje spider solitaire toen haar zes jaar oude Dell Inspiron er plots genoeg van kreeg. “De laptop maakte een halve salto en de batterij knalde door de kamer”, getuigt de vrouw aan CBS Philadelphia. Brokstukken vlogen tot tweeënhalve meter ver.

De explosie maakte een vroegtijdig einde aan Luffs spelletje solitaire en stak, alsof dat nog niet erg genoeg was, haar T-shirt in brand. Toen ze haar brandende kledij uitschoot verbrandde ze naar eigen zeggen het haar. Ook het gezicht, een arm en zelfs een voet van de vrouw geraakten licht aangebrand tijdens het voorval.

De brandweercommandant getuigt dat de batterij in stukken op de grond lag. Onderzoek moet zekerheid bieden maar alles wijst erop dat het ding aan de oorzaak van de explosie lag. Explosies of branden veroorzaakt door lithium-ionbatterijen zijn zeldzaam maar allesbehalve uniek.

Risico

Dell reageerde al op het voorval. “Onderzoek naar veiligheid en mogelijke veiligheidsproblemen zijn de hoogste prioriteit voor Dell”, aldus een woordvoerder. “Dell zal de nodige stappen ondernemen om het incident te onderzoeken.” Het bedrijf suggereert alvast dat de verantwoordelijkheid mogelijk bij de bejaarde vrouw ligt: “In onze productinformatie stellen we dat het gebruik van een batterij die niet ontworpen is door Dell voor een Dellcomputer het risico op brand en explosies verhoogt.”

De vrouw herinnert zich inderdaad een nieuwe batterij voor haar toestel gekocht te hebben, maar weet niet meer of het om een gecertificeerd exemplaar van Dell zelf ging. Loretta wil zich niet laten afschrikken door de knal en overweegt de aanschaf van een nieuwe laptop. Bij dat nieuwe exemplaar plant ze wel de batterij iedere nacht te verwijderen. Hoe dat haar zal beschermen tijdens het spelen van solitaire vertelde ze er niet bij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business