Alle Macbook Pro-modellen met een 15-inchscherm krijgen 16 GB RAM voor dezelfde prijs. Het oude 13-inchmodel wordt goedkoper, de nieuwe 13-inchers een snellere CPU.

Advertentie

In tegenstelling tot de vorige twee jaar deed Apple op de laatste WWDC geen aankondigingen over Mac-hardware.

Veel fans zaten dus te wachten op nieuws over nieuwe Macbooks. De nieuwe reeks is voor hen misschien wel een beetje een teleurstelling: de huidige modellen krijgen enkel een kleine snelheidsboost.

[related_article id=”158256″]

Meer waar voor je geld
De twee nieuwe 15 inch-modellen komen nu standaard met 16 GB RAM-geheugen wat de performantie van de machines moet opkrikken. Ze worden aangedreven door respectievelijk een 2,2GHz- en 2,5 GHz-chip (beide Core i7). Het krachtigste model heeft ook een aparte grafische kaart, een Nvidia Geforce GT 750M, de andere laptop moet het stellen met Intels Iris Pro geïntegreerde graphics. De prijs is wel dezelfde gebleven, waardoor je dus meer waar voor je geld krijgt: 2.029 euro voor het instapmodel, 2.529 euro voor het topmodel.

De nieuwe 13-incher komt met een lichtjes snellere Intel Haswell-processor (2,6 GHz Core i5 en 2,8 GHz Core i7) en 8 GB RAM. Het retinascherm (2.560 x 1.600 pixels) is uiteraard ook behouden. Naar gelang de opslagcapaciteit van de SSD-schijf betaal je hier tussen de 1.329 en 1.829 euro.

Het oude model met 13-inchscherm wordt nog altijd uitgerust met 4 GB RAM en een scherm van 1.280 x 800, maar gaat voor minder geld over de toonbank. Voor 1.129 euro mag je hem al mee naar huis nemen.

"Mac brengt meer op dan alle andere merken samen"
Hoewel de pc-markt het niet geweldig doet, verkoopt de Macbook-reeks van Apple nog steeds erg goed. Apple-topman Tim Cook noemde de VS een “zeer, zeer sterke markt” voor de Mac in het derde kwartaal. De Mac-verkopen stegen met 18 procent tot 4,4 miljoen stuks. Dit ondanks dat het marktonderzoeksbureau IDC schat dat de totale markt zal krimpen.

Volgens analist Horace Dediu van Asymco is de Mac ook “meer minst winstgevend dan alle andere merken samen”. 

Advertentie