Nieuws

Volkskrant komt helemaal online

Naar het voorbeeld van Amerikaanse kranten gaat De Volkskrant al zijn nieuwsartikelen online publiceren. Wil je ze als niet-abonnee lezen, dan moet je betalen. De Morgen zet deze stap binnenkort waarschijnlijk ook.

De Volkskrant zet voor het eerst al zijn artikelen online. Voor abonnees van het dagblad zijn deze gratis te lezen, maar niet-abonnees betalen 9,95 euro voor een maand of 89 eurocent per dag.

Of dit de toekomst is voor de kranten moet nog blijken, want het is nog maar de vraag hoeveel mensen er bereid zijn te betalen voor nieuws op internet. Niettemin is niks doen ook geen optie en volgt de Volkskrant het voorbeeld van The New York Times en The Wall Street Journal, die al jaren tegen betaling toegang bieden tot alle artikelen op de website.

Digitale revolutie
Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque noemt de nieuwe website en apps (die blijven bestaan) “een kleine digitale revolutie in het bestaan van de Volkskrant”. Waar je voorheen slechts 5% van wat in de krant stond op volkskrant.nl terugvond, vind je nu dus ook alle onderzoeksverhalen, achtergrondartikelen en columns terug.

Bovendien biedt het nog meer voordelen volgens Remarque: “Wij kunnen de diepgang van onze journalistiek combineren met alle voordelen van internet: er andere artikelen bij zetten, rechtstreekse bronnen, Twitter-feeds en bewegend beeld.”

Eerder online dan op papier
Daarnaast biedt de online-versie van de Volkskrant een aantal nieuwe mogelijkheden, aldus Remarque. Zo kun je je eigen Volkskrant samenstellen met de onderwerpen en auteurs die je interessant vindt. Ook kun je artikelen voor later bewaren en ze vervolgens op elk apparaat teruglezen.

Tevens wil de Volkskrant artikelen eerder online laten verschijnen dan op papier. Chef digitaal Laurens Verhagen van de Volkskrant: "Dat zal niet van de ene op de andere dag lukken, maar dat is wel het idee." In principe zullen alle artikelen worden doorgeplaatst, tenzij nieuws de dag ervoor al online stond, en ook korte berichtjes worden niet doorgeplaatst.

De Morgen volgt
Afgelopen nacht is de nieuwe website gelanceerd, terwijl de apps voor Android en iOS deze ochtend zijn verschenen. Een abonnement op de site en apps kost 9,95 euro per maand of 89 cent per dag.

De Persgroep, eigenaar van de Volkskrant, wil op termijn dat alle Persgroep-kranten het voorbeeld van de Volkskrant volgen, zoals Trouw, het Algemeen Dagblad en Het Parool. De Belgische Persgroep-krant De Morgen begint binnenkort ook met het online aanbieden van alle artikelen.

Digitale kopie
De krantenartikelen zijn dus niet gratis, maar het harde nieuws blijft wel gratis. Voor veel verdiepende artikelen moet je betalen, maar die kun je wel gratis lezen als ze worden gedeeld via sociale media met een maximum van tien gratis artikelen per maand.

Een paar jaar geleden plaatsten meerdere kranten veel artikelen gratis online, maar ze kwamen daarop terug (mede) door dalende inkomsten bij de papieren versie. Overigens kun je van alle kranten een digitale kopie van de krant online lezen, maar dat is eigenlijk een soort veredelde pdf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business