Nieuws

Ruimtesonde Rosetta dropt robot op komeet

Het ruimteschip Rosetta plaatst binnen een paar dagen een robotsonde op de komeet die het na tien jaar reizen heeft bereikt.

Na een tocht van meer dan tien jaar is een ruimtetuig eindelijk klaar om een robotsonde zachtjes op een komeet te droppen.

Ruimtetuig Rosetta, van het European Space Agency, moet de sonde genaamd Philea woensdag op komeet 37P/Churyumov-Gerasimenko neerzetten. De sonde moet geplaatst worden op de nucleus van de komeet, om daarna de bewegingen van het kosmische voorwerp te tracken en data terug naar de aarde te sturen, terwijl de komeet haar pad vervolgt vlak langs de zon.

NASA benadrukt dat als alles volgens plan verloopt, dit de eerste keer wordt dat een ruimtetuig een zachte landing maakt op een komeet.

De Philae-lander zal de eerste foto’s ooit nemen op het oppervlak van een komeet. Hij moet ook de komeet bestuderen terwijl die dichter bij de zon komt, en boringen uitvoeren om de samenstelling van het projectiel te onderzoeken.

ESA en NASA
Philae zou normaal tweeënhalve dag werkzaam moeten kunnen blijven op de komeet. Rosetta heeft daarentegen een veel langere missie: het ruimtetuig blijft het komende jaar rond de komeet draaien, om die te monitoren terwijl deze dichter bij en dan weer verder van de zon weg beweegt.

Rosetta is een project van ESA, maar NASA leverde een deel van de boordinstrumenten en meetapparatuur waarmee het vaartuig z’n onderzoek uitvoert.

Bouwstenen
De studie van de komeet is van groot belang voor wetenschappers: er wordt al lang gespeculeerd dat kometen essentiële informatie bevatten over het ontstaan van ons zonnestelsel. Deeltjes van het uiterste begin van zonnestelsels zouden bevroren zijn in het binnenste van kometen, en theoretisch gezien zouden dat de bouwstenen zijn van ons eigen systeem.

Rosetta werd gelanceerd in maart 2004, en kon in augustus eindelijk haar plaats in orbit rond de komeet innemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business