Nieuws

Facebook blokkeert beledigende Mohammed-pagina’s in Turkije

Facebook houdt zich aan een uitspraak van een Turkse rechtbank en blokkeert in het land alle pagina's die beledigend zijn voor de profeet Mohammed.

Facebook heeft in Turkije alle pagina’s geblokkeerd die beledigend zouden zijn voor de profeet Mohammed. Dat schrijft The New York Times. De krant baseert zich op een getuigenis van een anonieme Facebook-werknemer. Ook de Turkse staatstelevisie TRT meldt het bericht.

Een rechtbank had zondag gedreigd dat de complete Facebook-site in Turkije geblokkeerd zou worden als de pagina’s niet verwijderd zouden worden. Het hof volgde daarmee een verzoek van een openbare aanklager.

Dilemma

Ook andere grote internetbedrijven als Google en Twitter worstelen met hetzelfde dilemma. Ze mogen dan wel populair zijn in Westerse landen, om te blijven groeien moeten ze hun aanwezigheid in opkomende markten uitbreiden. Dat vormt echter een uitdaging, want veel regeringen in dat soort landen houden er een strikte controle over het internet op na.

De vraag voor Facebook en co. is dus: halen ze bepaalde pagina’s van de site om niet heel het netwerk offline te moeten halen? Of gaan ze tegen de wil van de overheden in, met het risico dat alles op zwart gaat?

In maart werd bijvoorbeeld Twitter al een tijdje verboden in Turkije. Op de microblog waren klaarblijkelijk gesprekken terechtgekomen van de Turkse president Erdogan en zijn zoon. De twee bespraken hoe ze grote sommen geld verborgen zouden kunnen houden.

Nauwelijks een week later werd ook Youtube offline gezet, naar verluidt omdat de site geen video’s wilde verwijderen waarin Erdogan in een kwaad daglicht werd gezet. Na twee weken kregen de Turken terug toegang tot Twitter, omdat het Turkse grondwettelijk hof had geoordeeld dat de blokkering een inbreuk was op de vrije meningsuiting. Ook Youtube kwam weer beschikbaar, gedeeltelijk althans. Vijftien video’s moesten geblokkeerd blijven, oordeelde een rechtbank. Pas na twee maanden was de site weer vrijelijk toegankelijk.

Minder vechtlust

Facebook legt klaarblijkelijk minder vechtlust aan de dag. Minder dan 24 uur na het bevel van de rechtbank waren de pagina’s al verwijderd, zo schrijft Mashable op basis van anonieme bronnen. “In vergelijking met Youtube en Twitter, werkt Facebook veel beter mee met de Turkse autoriteiten”, zegt Yaman Akdeniz, professor in cyberwetgeving van de Bilgi universiteit in Istanboel. “Het is dus niet verwonderlijk dat zij de pagina’s meteen weghaalden.”

Eerder deze maand schreef Facebook-CEO Mark Zuckerberg nog een blogbericht naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. “Verschillende stemmen, zelfs als ze aanstootgevend zijn, kunnen de wereld een betere plaats maken”, klonk het toen. “We volgen de wetten in elk land, maar zullen nooit een land of een groep mensen ons laten opleggen wat andere mensen in de wereld kunnen delen. Ik leg me toe op het bouwen van een dienst waar iedereen vrij kan spreken zonder angst voor geweld.” Zuckerberg sloot zijn betoog af met #JeSuisCharlie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business